facebook

19-річний юнак із Росії воює в полку “Азов” проти путінсько-кремлівського режиму!

Колишньому студентові з Красноярська Валентину 19 років. Він навчався на викладача історії, а також ходив на “Марші миру”



проти війни в Україні
. У січні 2015 Валентин поїхав воювати в Україні, вступив до складу добровольчого полку АЗОВ, спецслужби Росії оголосили його в розшук.

За словами Валентина, спочатку акції проти війни на Україні супроводжувалися лише словесними суперечками учасників з прихильниками самопроголошених “ЛНР” і “ДНР”, але далі справа дійшла до зіткнень і бійок після мітингів. Кремлівський режим вирішив втрутитися в ситуацію, прийнявши сторону проросійських активістів. Валентин зрозумів це після того, як до нього виявила інтерес ФСБ. Щоб не опинитися під підпискою про невиїзд, Валентин терміново виїхав в Україну.

– Якось увечері мені подзвонили з управління ФСБ по Красноярському краю. Це був майор Новіков, який працює в Центрі по боротьбі з екстремізмом – так званому Центрі “Е”. Він тоді по телефону сказав: “Валентин, ти до нас підходь, поговоримо, справа щось серйозне. Ми не дуже хочемо тебе шукати за пропискою, або де ти там живеш”. Перше ж, що при зустрічі майор Новиков мені сказав: “Ми знаємо, що це був ти.

– Ви розумієте, чому вибір припав на вас?

– Прихильників України багато, але більшість з них – пасивні. Ми ж з товаришами розвішували по місту українські прапори і плакати. Найбільшого поширення в мережі отримали фотографії нашого банера з написом “Путін-хYNло”, вивішеного на мосту практично в центрі Красноярська. Потім в січні вандали (це була не наша група) осквернили пам’ятник комуністичним війнам. Написали на ньому щось на кшталт “ДНР, гори у вогні“. Через два тижні пройшов перший обшук, за ним другий, третій. Після другого дзвінка з центру “Е” я швидко зібрав гроші, речі, сказав: “Мам, пока!” і поїхав. 27 січня був у Києві, а наступного дня вже їхав на тренувальну базу Азов.

Читайте також:  Чехія суттєво спростила працевлаштування для українських заробітчан

– Як ваша мама відреагувала на те, що її 19-річний син кидає навчання і біжить з Росії через ставлення до війни?

– Мама про ФСБ дізналася тільки тоді, коли я вже рюкзак пакував. Вона – інтелігентна, освічена людина і не підтримує всякий набрід з “ДНР”. Я вчився на викладача історії. Освіта у нас, особливо якщо мова йде про викладання історії, занадто тісно пов’язане з державною ідеологією. Підростаюче покоління хочуть переконати в тому, що Росія завжди права.

Якби майор ФСБ вам не подзвонив, не було обшуків і “підписання паперів”, то ви б продовжили і далі організовувати проукраїнські акції в Красноярську?

– Чесно кажучи, товариш Новіков тільки прискорив мій від’їзд на Україну. Я і так планував сюди перебратися, але тільки в травні. По суті, у мене був вибір: вести життя біженця в Україні або піти на війну. Рішення здалося мені очевидним. Останні півтора року російська влада остаточно здуріла. І людям з адекватними поглядами в Росії просто нічого робити. Взагалі будь-яким розсудливим людям все важче знайти можливості для самореалізації. Росіяни, які думають інакше, ніж нинішній кремлівсько-путінський режим, їдуть сюди, в Україну, і намагаються почати відродження Росії з Україною.

– Як ви думаєте, можливі в Росії якісь радикальні зміни?

– Можливі, але не при цьому режимі. Спочатку “цар” повинен упасти, а потім вже варто говорити про будь-які зміни. Український народ освіченіший, люди тут дивляться на речі більш реалістично. У них працює голова, здоровий глузд. Росіяни вірять всьому, а українці вже навчилися не довіряти своїй владі. Але я з радістю повернуся, якщо в Росії раптом почнеться бунт чи революція. Додому я поїду тільки за однієї умови: якщо з Україною все до того моменту буде в порядку. Ми всі прекрасно розуміємо, що проблема не в Путіні, а в самих нас. Тому що це ми дозволили його режиму встановитися і зміцнитися. Можливо, коли холодильник здобуде перемогу над телевізором, щось станеться і в головах більшості. На Україні теж все не так добре, як хотілося б. Занадто багато залишилося від режиму Януковича, повільно йдуть реформи. Але в України є більш правильний вектор руху і всі шанси наблизити європейське майбутнє, на відміну від Росії.

Читайте також:  Саакашвілі попив чаю у підірваному кафе в Одесі

Джерело – https://www.facebook.com/azov.batalion/posts/1065920296771425:0

Шукайте деталі в групі Facebook