facebook

Вrookings: судячи з дій росії щодо України, Крємль поводиться як агресор!

Договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (РСМД) виявився минулого тижня в центрі подій. Держдепартамент США представив доповідь про те, що Росія продовжує порушувати договір, а також опублікував статтю про можливі відповідні військові заходи, що викликала в Москві занепокоєння.

Договір був підписаний Рональдом Регайном і Михайлом Горбачовим ще в 1987 році. США і СРСР зобов’язалися не виробляти



, не випробовувати і не розгортати балістичні та крилаті ракети наземного базування середньої і малої дальності (від 500 до 5500 км). Договір набув чинності в червні 1988 року. Через три роки обидві країни знищили близько 2600 ракет.

Після розпаду Радянського Союзу в 1991 році Росія, Україна, Білорусія і Казахстан взяли на себе зобов’язання за договором РСМД, підписаного СРСР – в тому числі і про відмову від випробування або виробництва ракет середньої меншою і дальності в майбутньому. У липні минулого року Вашингтон виявив, що Росія порушила свої зобов’язання за договором. П’ятого червня держдепартамент заявив, що Росія як і раніше порушує умови договору.

Керівництво США заявило, що, якщо Москва не усуне цю проблему і не почне дотримуватися умов договору РСМД, США вживуть заходів для того, щоб Росія не змогла добитися значної військової переваги за рахунок порушення договору. У числі таких заходів пропонуються оборонні заходи щодо відбиття атаки російських ракет, а також засоби для нанесення удару по крилатих ракетах ще до їх запуску.

Ніяких заходів з боку оборонного відомства США не буде потрібно, якщо Росія повернеться до дотримання умов договору. На жаль, в сьогоднішній політичній ситуації, що склалася у відносинах між Вашингтоном і Москвою, важко уявити, яким чином це може статися.

Читайте також:  П'яний українець, керуючи бусом із пасажирами, потрапив в аварію у Польщі, багато постраждалих

Більше того, протягом останніх восьми років вище керівництво Росії – в тому числі і президент Володимир Путін – ставили під сумнів необхідність продовжувати дотримуватися умов договору. Їх турбувало те, що інші країни, не пов’язані цим договором, виробляють ракети СМД. Поза всяким сумнівом, враховуючи той величезний арсенал стратегічної та іншої ядерної зброї, яким володіє Москва, Кремлю важко буде знайти легітимні підстави для створення власних ядерних ракет середньої і меншої дальності.

Але, судячи з агресивних дій Росії щодо України, Кремль дивиться на речі зовсім інакше.

Джерело – http://www.brookings.edu/blogs/order-from-chaos/posts/2015/06/09-russia-violates-nuclear-treaty-pifer

Шукайте деталі в групі Facebook