facebook

Секс проти коронавірусу: чи можуть інтимні стосунки покращити імунітет людини

В умовах, коли майже увесь світ перебуває на карантині, а людство невпинно бореться з коронавірусом, звідусіль точаться розмови про те, як захиститися від недуги і зміцнити імунітет.



Низка наукових досліджень дійшли висновку, що вплив на імунну систему мають і інтимні стосунки.

Проте яким є цей вплив – негативним чи позитивним?

Секс і імунітет

Заняття сексом може мати відразу цілу низку позитивних чинників. Так, низка наукових досліджень довели, що інтимні стосунки можуть знизити кров’яний тиск, покращити контроль сечового міхура у жінок, заблокувати або зменшити біль, знизити ймовірність розвитку раку простати, покращити сон та зменшити стрес, пише Interesting Engineering, передає ТСН.

Експертка з сексуального здоров’я Івонна К. Фулбрайт наголошує, що люди, які регулярно займаються інтимними стосунками, зазвичай менше хворіють. А учені з Університету Вілкса в Пенсильванії визначили, що студенти, які мали секс один чи два рази на тиждень, мали більшу кількість певних антитіл, ніж ті, що займалися сексом рідше.

Регулярний секс також підвищує шанси жінки завагітніти (і не лише у стандартному розумінні). Дослідження, проведене дослідниками з університету Індіани, показало чіткий зв’язок між статевою активністю та фізичними змінами (зокрема, й змінами в імунній системі), які провокували зачаття навіть не під час овуляції.

Дослідники кафедри медичної психології Університетської клініки німецького міста Ессен, 2004 року опублікували працю в журналі Neuroimmunomodulation, у якій вивчали ефект мастурбації на імунітет. У ньому вони дослідили групу з 11 чоловіків та з’ясували, який вплив мав оргазм на кількість білих кров’яних тіл (лейкоцитів). Остання фіксувалася у кожного учасника за п’ять хвилин до і за 45 хвилин після досягнення оргазму. І після нього вона була значно вищою.

Читайте також:  Іран відправив до РФ 11 тонн високозбагаченого урану

Проте чи справді інтимні стосунки є по-справжньому ефективнимиу боротьбі з патогенами? Це питання наразі є досить неоднозначним.

“Наявні кілька невеликих досліджень, котрі дійшли висновку, що хімікати, пов’язані з імунною відповіддю тіла, вироблялися у результаті сексуальної стимуляції. Проте, наскільки я знаю, жодне дослідження не зазначає конкретно, що мастурбація дає імунній системі поштовх, що запобігає або посилює боротьбу з інфекцією”, – зазначила Гейл Сольц, докторка медицини та доцентка кафедри психіатрії Нью-Йоркської Пресвітеріанської лікарні Вейл-Корнелльської медицини у коментарі Health.

Відомо, однак, що секс може змінити мікробіом (сукупність мікробів, що живуть у кишківнику) людини. Одне дослідження, зокрема, встановило, що чоловіки, які мали інтимні стосунки з чоловіками, мали й інший склад мікробіому, ніж чоловіки, що мали секс з жінками.

Науковці з Кембриджського університету штату Колорадо в Аншутці взяли фекальні зразки у 35 здорових чоловіків, що мали різну сексуальну орієнтацією, та пересадили їх до лабораторних мишей. Зразки чоловіків, які мали стосунки з чоловіками, провокували активацію CD4+ Т-лімфоцитів. Якби миші були людьми, це зробило б їх більш схильними до ВІЛ. Проте з іншими вірусами усе не так однозначно.

Боротьба з патогенами

Щоб захиститися від коронавірусу, учені пропонують сфокусуватися не стільки на інтимних стосунках, скільки на інших способах покращити імунну систему. А саме – правильному харчуванні, заняттях спортом, повноцінному відпочинку та отриманні достатньої кількості вітаміну D.

Так, низка праць доводить, що збільшення вітаміну D може допомогти боротися з респіраторними захворюваннями. В одному дослідженні, у якому брали участь 107 пацієнтів старшого віку, деякі з них приймали високі дози вітаміну D, а інші отримували стандартні. Через рік дослідники виявили, що люди, що мали високі дози, протягом року мали на 40 відсотків менше респіраторних інфекцій порівняно з тими, які отримували стандартну дозу, йдеться у матеріалі The New York Times.

Читайте також:  Змінений вірус і самолікування: лікар Франківської ЦМКЛ назвав причини складної ситуації із COVID-19

Організм, якому бракує сну, також є більше схильним до недуг. Так, у одному дослідженні учені протестували 164 волонтерів, які погодилися зазнати впливу вірусу, що зазвичай викликає застуду. Захворіли далеко не усі. Проте ті люди, які спали менше 6 годин на ніч, нездужали у 4,2 рази частіше, ніж ті, хто спав понад сім годин. Ще більший ризик був, коли людина відпочивала 5 годин або менше.

Зменшити ризик інфікування респіраторними захворюваннями вдасться також якщо мінімізувати хвилювання. Так, протягом 20 років університет Карнегі Меллон піддавав добровольців дії вірусу застуди (за допомогою крапель у ніс). Дослідники виявили, що люди, які повідомляли про мену кількість стресу у своєму житті, мали меншу ймовірність розвитку симптомів.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.