facebook

В Україні можуть ввести комендантську годину: що це і як роблять у світі

В Україні збираються посилити карантинні заходи, щоб м’якше увійти в пікову стадію поширення коронавірусу. Зокрема, хочуть ввести комендантську годину.

OBOZREVATEL пояснює, що це таке, як вона працюватиме і чому поки не можна обмежувати пересування українців.

Що таке комендантська година
Комендантська година – це заборона на перебування на вулиці в певний час доби. Найчастіше її вводять на вечірній і нічний час, наприклад, з 22:00 до 6:00. Цей час встановлюється в кожній країні (або й регіоні) індивідуально, але зазвичай він діє в цих межах.

Як розповіли OBOZREVATEL у пресслужбі МОЗ, точний час скоро стане відомий – буде опубліковано відповідну постанову.

Як це, швидше за все, працюватиме:
Люди повинні сидіти вдома.

За порядком та дотриманням комендантської години стежитимуть правоохоронці.

Порушення комендантської години, швидше за все, каратиметься.

Обмеження не стосуються працівників служб, що забезпечують життєдіяльність того чи іншого міста, лікарів тощо.

Які можуть бути штрафи за порушення комендантської години
До речі, покарання може бути дуже суворим. Наприклад, в Саудівській Аравії за порушення комендантської години загрожує штраф у 10 тисяч ріалів (це близько 2,6 тисяч доларів). Найімовірніше, в Україні будуть застосовуватися ті самі штрафи, що і за порушення інших карантинних заходів – від 17 до 34 тисяч гривень. Зараз у нас карають так:

Перше порушення режиму – штраф у 17 тисяч гривень.

Друге порушення – штраф у 34 тисячі гривень.

Третє порушення – кримінальна відповідальність.

В інший же час доби діятимуть звичайні карантинні заходи. А це означає, що:

ходити треба обов’язково в масці, групами не більше двох осіб, дітям до 14 років – тільки з дорослими.

Читайте також:  Коронавірус в Україні перетнув межу у 6 тисяч: статистика МОЗ на 21 квітня

Також не можна гуляти парками, займатися на спортмайданчиках і проводити масові заходи.

OBOZREVATEL закликає всіх дотримуватися самоізоляції і не виходити на вулицю без крайньої необхідності.

Що кажуть юристи
Юрист Дмитро Горлевий запевняє, що оскільки в Україні діє режим надзвичайної ситуації, обмежувати пересування громадян незаконно.

“По-перше, у нас ще не введено режим надзвичайного стану. У нас інша НС (надзвичайна ситуація. – Ред.), І обмеження пересування громадян зараз незаконні. Якби ввели надзвичайний стан, тоді можна було б застосовувати комендантську годину”, – наголосив він.

Якщо ж, за словами Горлевого, в Україні введуть НС і “застосовуватимуться штрафи, то вони будуть вказані у тій самій постанові КМУ, що і стосовно інших порушень” (від 17 000 до 34 000 гривен. – Ред.).

“І штрафи будуть такими самими. Якщо вони захочуть окрему статтю зробити, то внесуть зміни до закону і введуть нові наслідки за правопорушення”, – підсумував юрист.

У чому різниця між надзвичайною ситуацією і надзвичайним станом, читайте тут.




Як діє комендантська година у світі

Комендантську годину вже ввели в Іспанії, Грузії, Сербії, Таїланді, на Кіпрі, у французькій Ніцці і навіть на острові Пасхи. Що характерно – у цих країнах діє режим надзвичайного стану.

Жителям Сербії, наприклад, заборонили виходити з дому з 13:00 суботи до 03:00 понеділка. Виняток – пенсіонери. Їм можна буде відвідувати продовольчі магазини в неділю з 4:00 до 07:00 ранку. Раніше комендантська година діяла в Сербії в будні з 17:00 до 05:00, а у вихідні – з 15:00 до 05:00. Також заборонено збиратися групами більше двох осіб. Власникам собак зроблені поступки – їм дозволили вигулювати домашніх улюбленців у радіусі 100 м від будинку з 23:00 до 01:00.

Читайте також:  Хочу нарешті! Українець потужно звернувся до Зеленського. Такого не чекав ніхто

У Таїланді комендантську годину ввели 3 квітня, вона діятиме з 22:00 до 04:00. Заходи не поширюються на медпрацівників, на тих громадян, хто працює у нічну зміну, займається перевезенням продовольчих товарів і палива, посилок, доправляє громадян у місця карантину, а також тих, кому потрібно дістатися до аеропорту. За порушення правил загрожує штраф, а також тюремний термін до двох років.

На Кіпрі комендантську годину ввели з 18:00 вечора до 06:00 ранку. Там і так уже діють драконівські заходи: виходити з дому можна тільки раз на день, отримавши SMS від влади. Порушникам, у яких немає такої SMS, із вівторка штраф – 300 євро. В машинах можна їздити максимум по троє, включаючи водія.

У Грузії ввели комендантську годину з 21:00 до 06:00 – заборонено пересування як пішки, так і на автомобілі. На в’їздах у великі міста встановлено контрольно-пропускні пункти. Медичний персонал вимірює температуру водіям і пасажирам. Представники МВС і Міноборони стежать за тим, щоб у автомобілях перебувало не більше трьох осіб

За порушення карантину в Австралії – найбільш густонаселеному штаті Новий Південний Уельс – загрожують штрафи до 11 тисяч австралійських доларів (7 тисяч доларів США).

Ці заходи необхідні не для того, щоб обмежити чиїсь свободи, а заради безпеки громадян. На жаль, не всі люди свідомі і дотримуються самоізоляції. Щоб зупинити поширення хвороби, доводиться вдаватися і до таких заходів. При цьому, за словами головного санлікаря Віктора Ляшка, Україну тільки чекає період пікової кількості хворих. Тому потрібно якомога ретельніше підготуватися і мінімізувати ризики.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.