facebook

Українці через коронавірус застрягли на круїзних лайнерах в Італії

Щонайменше 35 громадян України, які подорожували Італією на круїзних лайнерах, застрягли в цій країні через карантинні обмеження у зв’язку з коронавірусом.



Серед них як туристи, так і члени екіпажів. Нині дехто мешкає в готелі на ізоляції, інші досі залишаються на кораблях, розповів в інтерв’ю “Укрінформу” Надзвичайний і Повноважний Посол України в Італійській Республіці Євген Перелигін.

“Були скарги на кшталт: “Я хочу, щоб держава мене відправила за свій кошт, чому я маю сплачувати?”. Чи хтось десь побачив, що квиток коштує 500 євро (хоча ми на сайті постійно давали посилання на сторінки перевізників із цінами – 139-159 євро), і тому не полетів. Є такі, хто вирішив пересидіти в Італії та через тиждень вирушити іншим шляхом. Дуже важко зрозуміти логіку”, – підкреслив він.

За словами дипломата, ті українці, котрі були у надзвичайній ситуації, – це, передусім, туристи, – виїхали, але не всі.

“Ми перебуваємо в щоденному контакті з компанією, яка ними опікується, вона оплачує проживання, навіть сплатила чартер, але було вже пізно – Україна вже закрила кордон і не прийняла. Зараз ми думаємо, якщо відкриють наземне сполучення, фрахтувати автобуси”, – додав Перелигін.

Він підкреслив, що проблема з карантином і закриттям кордону виникли саме для таких громадян. Водночас посольство відпрацювало з італійським урядом усі питання, які стосуються тих українців, котрі постійно проживають у цій країні, але повинні щороку подавати аплікацію на продовження дозволу на проживання. Або ж тих, хто приїхали на три місяці за короткотерміновою візою чи безвізом, однак теж не змогли виїхати.

Зі свого боку уряд уже видав два розпорядження, що до таких українців не застосовуватимуться санкції: терміни переноситимуться рівно на стільки, на скільки було введено карантин, тобто рахунок уже пішов на другий місяць.

Читайте також:  “Важкий етап”: в Іспанії коронавірус спалахнув з новою силою

“Було нелегке завдання, аби довести всі ці рішення уряду до влади на місцях. Наразі ми переконані, що кожен префект має цей спеціальний декрет МВС, який ініціювало МЗС, – як поводитися з громадянами, які перевищили термін перебування”, – підсумував Перелигін.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.