facebook

Коронавірус проявляє найгірші сторони російської авторитарної моделі

Практично споконвіку, Москва, в очах представників інших країн, була таким-собі “осередком Зла”. Так історично склалось. Після розвалу СРСР більшість з отримавших самостійність молодих держав теж віднесли політичну Москву не до категорії “братнього партнерства”. Хоча й вимушені були дипломатично приховувати свої настрої. Москва завжди була центром давлення, зухвалості, агресивного втручання. Не Росія – а Москва. Навіть для громадян Росії.

В умовах розповсюдження коронавірусу, таке ставлення до Москви, яка навіть в очах жителів решти Росії поступово стає “чумних містом”, “Російським Уханєм”, а москвичі – “уханьцямі”, яких зараз гноблять в Китаї, вкрай загострюється.

Днями губернатор Курганської області Вадим Шумков написав в соціальній мережі: “Готовність вбивати і спалювати на вогнищах цих людей нас не прикрашає”. Це він закликав земляків бути людянішими після того, як коронавірус був виявлений у одній з медсестер, яка приїхала з Москви. Соціальна мережа “вибухнула” такими коментарями, що їх довелося закрити.

Люди відчувають, звідки розповзається по країні “вірусна зараза”. Як тут не відчути? Губернатор Забайкальського краю Олександр Осипов в ефірі однієї федеральної програми недавно розповів, що в регіоні зареєстровано 3 людини з симптомами захворювання, і всі вони прибули з Москви. Зверніть увагу, це Забайкалля. Китай куди ближче, ніж Москва. Але зараза прийшла зі столиці.

Мер Вологди Сергій Воропанов заявив, що всі випадки коронавируса у них – привізні. Перший хворий працював таксистом в Москві. Приїхав до Вологди і заразив брата. Ще один хворий теж приїхав з білокам’яної. Третє вогнище коронавірусної інфекції виникло у Вологді після того, як батьки з’їздили за сином-студентом в Санкт-Петербург.

Люди відгороджуються, як можуть. Глава департаменту охорони здоров’я Іванівській області Артур Фокін порекомендував жителям області не здавати житло москвичам. Пригрозив кримінальною відповідальністю за статтею “порушення санітарно-епідеміологічного благополуччя”. Обов’язкову самоізоляцію для пасажирів, що прилітають з Москви ввели влади Сахаліну, Красноярського краю, Іркутської, Томської і Новосибірської областей.

Читайте також:  “Відгодували за державні гроші?”: У Мережі показали свіжі фото вбивці 11-річної Даринки. “В очах ні каплі співчуття”

Рішення про обов’язкову ізоляцію пасажирів, що прибувають в аеропорти Краснодарського краю прийнято губернатором Веніаміном Кондратьєвим. У Сочі заходи поширюються тільки на пасажирів рейсів з Москви і Санкт-Петербурга. Люди, що прилетіли з інших міст з аеропорту виходять вільно. Жителям Сочі, які повернулися зі столиці, видають припис про обов’язковий режим самоізоляції на 14 діб. Приїхавши з Москви і Санкт-Петербурга в Сочі наземним транспортом, люди зобов’язані повідомити про своє прибуття за телефонами гарячої лінії. За їх станом також стежитимуть медики.

В Грозний людей з Москви на рейси “Вайнахавіа” з 11 квітня пускають тільки при наявності довідки, що тест пройдено і коронавірус не виявлений. І летіти вони зобов’язані в масках (благо не “чорних мішках” на голові).

Це, скажімо так, державні заходи. Народ же за словом в кишеню не лізе. Почитайте регіональні соцмережі, там багато цікавого. Ну, наприклад: “Москва – очевидний вогнище і розсадник захворювання … Біжать як щури з корабля і розносять заразу по всій Росії”, “Саме москвичів сюди не пускав би”, “Зaразy будуть розвозити в радіусі 500 км від столиці. Поставте паркан на в’їзді в Рязань!” та інші милі речі. У Тверській і Тамбовської областях є свідчення, що москвичам, які приїхали “пересидіти” карантин, місцеві радять “валити назад”, не заражати народ.

Зрозуміло, що не тільки в коронавірусній загрозі справа. Провінції нарешті видався шанс поквитатися із “столичними штучками” за десятиліття принижень. Вмочити головою в рідній гній, показати, чого насправді варті “московські понти”. Що ж тоді казати про відношення інших держав?

На останок. Причиною спалаху коронавірусної інфекції на будівництві Білоруської АЕС стали 15 робітників з Росії. Такий собі “подарунок” братній Білорусі!

Читайте також:  Загинули на місці: Блискавка вбила двох пастухів

Джерело https://censor.net.ua/b3188379



Шукайте деталі в групі Facebook