facebook

Падіння економіки й зарплат, зростання інфляції: які показники кабмін заклав в оновленому держбюджеті

Рада має розглянути законопроєкт 13 квітня.



Через карантин, викликаний поширенням нового коронавірусу COVID-19, цього року в Україні економіка піде в мінуси, зросте безробіття та інфляція, скоротяться зарплати та знеціниться гривня.

Такі показники Кабінет міністрів заклав у проєкті змін до державного бюджету, який подав на розгляд Верховної Ради. Нардепи мають розглянути цей документ завтра, 13 квітня.

Основні макроекономічні показники, які закладені в оновлений держбюджет-2020:
ВВП – мінус 3,9% (попередній прогноз – плюс 3,7%).

Безробіття – 9,4% (попередній прогноз – 8,1%).

Падіння реальної зарплати – 0,3%.

Середньорічний курс долара – 29,5 грн (попередній прогноз – 27 грн).

Інфляція: 2020 рік – 8,7%, 2021 рік – 5% (попередній прогноз на 2020 рік – плюс/мінус 5%).

В уряді прогнозують, що вже в другій половині цього року відновиться економічне зростання, яке триватиме й у наступні роки. Це відбудеться завдяки попиту на агропродукцію у світі, яку експортує Україна. Серед чинників також – зниження цін на імпортні енерготовари (нафта, газ тощо), а також більш стійка банківська система, ніж під час попередніх фінансових криз.

Нагадаємо, попередні прогнози передбачали, що 2020 року економіка України зросте на 3,5-5%, інфляція становитиме 5% (плюс/мінус 1%), а долар коштуватиме 27-28 грн. 29 березня Кабмін затвердив

Бюджет надзвичайної ситуації: Шмигаль озвучив оновлений макроекономічний прогноз
нові макроекономічні прогнози на 2020 рік: ВВП – мінус 4,8%, середньорічний курс долара США – 29,5 грн (плюс 1,5-2 грн), інфляція – 8,7% (плюс 3,1%), безробіття – 9,4% (плюс 1,3%), середня зарплата – 11 тис. грн (без змін). Водночас в Офісі президента спрогнозували, що 2020 року економіка України впаде мінімум на 5%.

Читайте також:  Допомога з безробіття: українці можуть отримати понад 7 тис. грн

Через світову фінансову кризу, спричинену наслідками активного поширення нового коронавірусу COVID-19, експерти прогнозують падіння економік, зокрема й української. Оновлений базовий прогноз компанії Dragon Capital на 2020 рік передбачає

Наслідки коронавірусу в Україні: яким буде курс долара, наскільки впаде економіка та де шукати допомоги
падіння ВВП України на 4% та девальвацію гривні до 30 грн за долар на кінець року – за умови, що карантинні заходи триватимуть до травня (середній курс очікується на рівні 29 грн/долар, тобто девальвація складатиме близько 11% до минулорічного курсу). За менш оптимістичним прогнозом, якщо карантин буде продовжено на довший термін, ВВП може впасти на 9%, а гривня здешевшає до 35 грн/долар. За таких умов варто очікувати й зростання безробіття. Світовий банк прогнозує падіння ВВП України на 3,5% у 2020 році. Також через пандемію коронавірусу 65% українських компаній не зможуть виконати свої річні бізнес-плани.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.