facebook

Супрун дала кілька порад щодо занять сексом на карантині

Екс-міністр охорони здоров’я Уляна Супрун зібрала все, що нині відомо про заняття сексом під час пандемії COVID−19 і дала поради, як знизити ймовірність захворювання.



Рекомендації Супрун опублікувала на своїй сторінці в Facebook.

Екс−міністр зазначила, що в цілому секс знижує тривожність і допомагає боротися зі стресом, з яким зараз можуть зіткнутися з−за вимушеної ізоляції. Заняття сексом супроводжує викид гормонів, зокрема окситоцину, що добре впливає на імунну систему. Наприклад, окситоцин активує ланка вродженого імунітету, клітин “природних кілерів”. Вони вбивають уражені вірусами клітини і не дають виникати рецидивів деяких хвороб.

“Також статевий акт можна прирівняти до фізичних вправ, що має позитивний ефект на серцево−судинну систему”, − додала Супрун. Вона підкреслила, що це нормально, якщо з−за стресу немає бажання займатися сексом.

Так, в одному невеликому дослідженні, яке провели в Веньчуані (Китай), виявили, що до землетрусу 2008 67% жінок мали регулярний секс, а після землетрусу показник впав до 4%. За місяць число зросло до 24%, але все одно не піднялося до колишнього рівня.

“Це демонструє те, як ми можемо реагувати на стрес і небезпека… Ми не можемо закликати утриматися від сексу під час пандемії COVID−19, однак закликаємо до свідомості”, − написала Супрун.

Вона нагадала, що, як і інші респіраторні віруси, вірус SARS−CoV−2 не поширюється статевим шляхом. Ніяких доказів такої ймовірності поки немає. Основний шлях поширення − через тісний контакт з хворою на COVID−19 людиною. Невеликі краплі рідини з носа або рота поширюються під час того, як хвора людина кашляє, чхає, розмовляє або видихає повітря. Тому близький тілесний контакт, поцілунки і навіть швидке дихання, які супроводжують секс, можуть бути способом передачі вірусу від одного партнера до іншого.

Читайте також:  Як пережити осінь і залишитися нормальною людиною .

“Досі недостатньо інформації, щоб стверджувати про повну безпеки або небезпеки самого статевого акту зараз. Зібрали для вас кілька порад, яких слід дотримуватися в цей період під час заняття сексом”, − пише екс−глава МОЗ.

Займайтеся сексом з близькими вам людьми

“Ваш найбезпечніший сексуальний партнер − ви самі. Мастурбація не поширює вірус, особливо якщо ви миєте руки і будь−які секс−іграшки милом не менше 30 секунд до і після сексу”, − порадила Супрун.

“За рівнем безпеки після вас йде ваш постійний партнер або партнерка, з ким ви живете. Якщо ви удвох дотримуєтеся карантину, не маєте тісних контактів з іншими людьми, а до того ж, живете разом, то в плані інтенсивності тілесних контактів секс нічим не буде відрізнятися від спільного перегляду фільму в обіймах”, − додала вона.

Супрун радить уникати сексуальних контактів з тими, з ким ви не перебуваєте на карантині, навіть якщо це ваш постійний сексуальний партнер.

“Пам’ятайте про те, що ви можете бути впевнені лише в тому, з ким дотримуєтеся ви самі всі правила карантину. Простежити за партнером або партнеркою, з якими ви не живете під одним дахом, складно. Якщо у вас кілька сексуальних партнерів, обмежте зустрічі з ними. Спробуйте замінити реальний секс на віртуальний. Не починайте нові сексуальні відносини в цей період”, − пише екс−глава МОЗ.

Враховуйте основні способи поширення вірусу

“Перш за все, SARS−CoV−2 може передаватися під час поцілунків. Якщо людина не входить в ваше коло тісних контактів, тобто не живе з вами, обмежте поцілунки”, − дає рекомендацію Супрун.

У мережі поширюються повідомлення про безпечні під час пандемії COVID−19 пози для сексу, нагадала екс−міністр. Звичайно, це жартівлива форма подачі серйозної інформації. За основу там взяте правило соціальної дистанції в 1−1,5 метра (від вашого обличчя до обличчя вашого партнера або партнерки).

Читайте також:  На 19% більше: озвучено рекордну суму, яку заробітчани перерахували в Україну

“Якщо ви практикуєте анальний секс чи риммінг, пам’ятайте про те, що вірус SARS−CoV−2 може міститися у фекальних масах. Так само пам’ятайте, що під час орального сексу можливе поширення вірусу через слину. Для цього використовуйте презервативи або латексні серветки, тут важливий бар’єрний захист”, − пише Супрун.

Вона також нагадує, що мити руки до і після сексу не менш важливо, ніж кожен раз після повернення з вулиці. Так само важливо дезінфікувати всі секс−іграшки, які ви використовуєте. Переконайтеся, що ними користуєтеся тільки ви.

Відмовтеся від сексу, якщо ви або ваш партнер, або партнерка погано себе почувають

“Якщо у вас або вашого партнера з’явилися симптоми COVID−19, уникайте сексу і поцілунків, зокрема. Пам’ятайте, що висока температура (вище 38,5 градусів), кашель і утруднене дихання − привід до госпіталізації. Також якщо ви знаєте, що ваш партнер або партнерка контактували з хворими COVID−19 людьми, утримайтеся від сексу на деякий час, щоб зменшити ризик вашого інфікування”, − радить Супрун.

Користуйтеся засобами контрацепції

“Крім ризику заразитися вірусом SARS−CoV−2 (якщо не дотримуватися міри запобігання), не варто забувати про інфекції, що передаються статевим шляхом. Для запобігання інфікування цими інфекціями потрібно користуватися засобами контрацепції. Презерватив − засіб контрацепції бар’єрного типу. Це єдиний спосіб запобігти інфекції, що передаються статевим шляхом, та вагітності одночасно. Його ефективність дуже висока, але тільки у разі правильного використання”, − нагадала екс−міністр.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.