facebook

Рік після перемоги Зеленського: що вдалося зробити

21 квітня 2019 року в Україні пройшов другий тур виборів президента. Аналізуємо діяльність Володимира Зеленського на посаді та реформи, які було проведено.
Минає рік як Володимир Зеленський переміг у другому турі. За нього проголосували 13,5 мільйонів українців – 73%.



 

Зеленський узявся подолати корупцію й бідність, а також роздавав чимало інших обіцянок, які всі чудово пам’ятають. Отже, що вдалося вже зробити президенту, а у чому він зазнав невдачі?

Війна і мир
Безумовною перемогою президента є те, що він повернув з полону частину українців, які утримувалися у Росії та на окупованій території, у тому числі й тих, хто провів роки у неволі, зокрема це Олег Сенцов, Олександр Кольченко та інші.

Проте навіть обмін полоненими викликав у суспільстві суперечливі емоції, адже Україна віддала ворогу своїх громадян – колишніх “беркутівців”, звинувачених у розстрілах Майдану та свідка катастрофи літака MH17 Володимира Цемаха. Цих осіб українська держава повинна була судити самостійно, а в Росії їх просто відпустили на волю.

 

Йдемо далі. Президент обіцяв побудувати міст у Станиці Луганській, необхідний для пересування людей через лінію розмежування. Це зроблено. Також були збудовані пункти пропуску у Крим “Чонгар” і “Колончак”. Плюс.

Верховна Рада нарешті визнала українських добровольців й надала їм статус учасників бойових дій – позитивно. Але на цьому здобутки “на полі бою” закінчуються.

Зеленський спробував перезапустити переговорний процес у Нормандському форматі й зупинити вогонь (розведення сил), проте це фактично не призвело до зрушень. Війна триває, а Росія ні у чому не поступилась.

Головні здобутки президента за рік / Інфографіка 24 каналу

Проблемою залишається повернення окупованого Криму – поки не було озвучено чіткого плану притягенення РФ до відповідальності. Натомість призови деяких “слуг народу” про відновлення водопостачання на окупований півострів викликали резонанс.

Читайте також:  З полону Росії звільнили парадмедикиню та волонтерку "Тайру" - Зеленський

Політична система
Плюси – ухвалено новий Виборчий кодекс й повернули кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, яку скасували за Петра Порошенка.

Також нарешті позбавили народних депутатів недоторканості, а Зеленський сам ініціював ухвалення закону про імпічмент президента. Введена відповідальність за кнопкодавство та прогули депутатів.

Зняти недоторканність влада обіцяла вже 20 років, а непрописана процедура імпічменту президента була бомбою уповільненої дії в країні двох Майданів. І хоча безпосередньо на добробут українців це не вплинуло, народ позитивно оцінив ухвалені довгоочікувані закони.

Важливим випробуванням для Зеленського стали перші випадки кнопкодавства, приховані темні плями в біографіях депутатів і скандальні листування в сесійній залі. Штрафи, позбавлення посад і навіть виключення з фракції стали важкими рішеннями.

Кадри
Президент дотримав обіцянки і справді привів у політику новачків. “Так, серед них є і проблемні персонажі, адже процес оновлення йшов дуже швидко. Але Верховна Рада оновилася більш ніж на 80%, помолодшала найсильніше за всю історію парламентаризму. Оновився та помолодшав уряд. Так, у них немає досвіду, вони роблять помилки. Але приходу нових хотіло суспільство”, – вважає політолог Володимир Фесенко.

Щоправда, цей фактор може незабаром втратити чинність: у партії “Слуга Народу” вже заявили, що відійдуть від принципу 100% нових обличь на місцевих виборах.

Загалом кадрову політику Зеленського критикують найбільше. Варто згадати призначення люстрованого Андрія Богдана й одіозного міністра МВС Арсена Авакова, який, схоже, переживе на своїй посаді й президенство самого Зеленського. Також Зеленський призначив на ТОП-посади своїх знайомих та партнерів по “Кварталу”. Приклади: Сергій Сивохо, Іван Баканов.

Чимало нових обличь виявились абсолютно некомпетентними, а деякі піддаються корупційним спокусам, – підкреслив політолог Ігор Рейтерович.

Читайте також:  Українські медики вирушать на допомогу Італії: Зеленський ухвалив указ

Проте Зеленський показав й вміння швидко змінювати уряд. Це не вдавалось робити його попередникам й однозначно додає бонусів чинному президенту, впевнений політолог Олег Саакян.

Корупція
Наївно вважати, що Зеленський повністю викорінить корупцію в Україні. Швидше за все, ми ще почуємо про нові корупційні скандали. “Але не було жодного гучного скандалу, де фігурував би президент. Є брат Єрмака – але не сам Зеленський. За часів Порошенка були зовсім інші масштаби”, – нагадує політолог Валентин Гладких.

Ігор Рейтерович також зазначив, що загалом Зеленський відповідає за свої слова. Він намагається боротися з корупцією. Зазначимо, що весна прийшла, а ТОП-корупціонери все ще на волі.

Економіка
Позитив – частково запроваджується ринок землі, проте Зеленський не зміг налагодити діалог з усіма зацікавленими сторонами.

Також здобутком можна вважати закриття нелегального грального бізнесу та скасування кримінальної відповідальності за фіктивне підприємництво, яка фактично не працювала, проте дозволяла правоохоронцям шантажувати бізнес.

 

Недовиконання бюджету, соціально-економічний блок – показали, що “епоха бідності” не закінчилася. В умовах карантину та світової економічної кризи Зеленського ще чекають великі випробування.

Але громадяни позитивно оцінюють дії президента, який дуже швидко запровадив жорсткий карантин, що дозволяє уникнути катастрофічного рівня зараження COVID-19. “Як показують останні дослідження, люди задоволені діями влади. Якщо порівняти з РФ, карантинні заходи були правильні”, – говорить політолог Тарас Загородній.

Олігархи
У деолігархізацію українці, мабуть, вірили ще менше, ніж у скасування депутатської недоторканності. Великою мірою її і не відбулося, але кілька грамотних кроків Зеленський все ж зробив. Зокрема це “антиколомойський” закон, який “слуги народу”, схоже, мають намір продавити. Піти проти “Бєні” – складний, але популярний у народі крок.

Читайте також:  Росія готується підірвати Запорізьку АЕС - Зеленський

Олег Саакян підкреслив, що президент поки не відважився на комплексне й всеосяжне перезавантаження системи. Очевидно, що Зеленський таки пішов на компроміс з олігархами й існуючими політичними елітами. Крім того, поки ніхто не чіпає суддівську й прокурорську еліту, вважає політолог.

Наостанок
Позитивно оцінюють запуск додатку “Дія”, це те що обіцяв Зеленський – держава у смартфоні.

Загалом політологи підкреслюють, що Зеленський виконав деякі свої обіцянки й прагне у майбутньому продовжувати це робити.

Зазначимо, що згідно останніх соціологічних досліджень, Володимир Зеленський зберігає доволі високий рівень довіри у виборців. Олег Саакян пояснює це тим, що у людей наразі немає альтернативи й вони поки не готові давати серйозний кредит довіри іншим.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.