facebook

Коронавірус слабшає: вчені виявили першу значну мутацію вірусу

Мутація Covid-19 знизила небезпеку вірусу для людини



Група дослідників з Австралії і Тайваню вивчила понад 100 зразків збудника коронавірусу SARS-CoV-2, зібраних в світову базу інформації про Covid-19 в різних країнах.

Вчені виявили перший випадок істотної мутації коронавірусу. Гарна новина полягає в тому, що після цієї мутації вірус став менш небезпечним для людини, констатують вони.

Результати їх дослідження опубліковані на науковому ресурсі bioRxiv.

Автори працювали з зразками SARS-CoV-2 з США, Китаю, Іспанії, Бразилії, Італії, Непалу, Південної Кореї, Індії, Швеції і Фінляндії.

Мутація коронавірусу була виявлена у зразку з Індії.

Проаналізувавши мутацію, дослідники з’ясували, що вона привела до зниження атакуючих здібностей вірусу. У нього знизилися можливості з’єднання з рецептором ACE2 на клітинах людини. Іншими словами, навіть потрапивши в організм, вірус має менше шансів успішно закріпитися в ньому.

Раніше дослідники відзначали, що SARS-CoV-2 набагато менше схильний до мутацій, ніж віруси, що викликають поширені ГРВІ, а також перш відомі коронавіруси.

Вірус мутував, і з моменту його появи до кінця березня вчені виділили як мінімум вісім його різновидів.

Однак, за словами Чарльза Чу, епідеміолога з Каліфорнійського університету, вірус мутував повільно, і всі його відомі штами були по суті вкрай схожі між собою.

Той факт, що перша знайдена суттєва мутація виявилася «на користь людини», має велике значення.

Однак, як відзначають автори роботи, сам факт того, що доведена здатність коронавірусу до мутації, важливіший. Адже в даний момент тисячі вчених по всьому світу намагаються створити вакцину від коронавірусу.

За словами фахівців, дана мутація не змінила білок шипа вірусу, який є потенційною метою для більшості вакцин, однак, якщо це станеться, лабораторна боротьба з CoViD-19 може затягнутися.

Читайте також:  Скільки хворих COVID-19 буде в Україні під Новий рік: лікар озвучила страшний прогноз

Нагадаємо, у Британії запустили в масове виробництво потенційної вакцини проти коронавірусу Covid-19. Вона ще не пройшла клінічні випробування. Вакцина розроблена вченими Оксфордського університету, до вересня повинні завершитися клінічні випробування вакцини. Тоді планується виготовити близько мільйона доз.

Також повідомлялося, що в США вперше ввели експериментальну вакцину від коронавірусу здоровій людині – 44-річній американці Дженніфер Галлер.

Нагадаємо, китайська біофармацевтична компанія CanSino Biologics шукає 500 добровольців для здійснення другого етапу клінічних тестів вакцини проти коронавірусу.

Раніше стало відомо, коли може з’явитися вакцина від коронавірусу.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.