facebook

Фінансовий моніторинг в Україні: З 28 квітня можливе блокування пожертвувань для церков та фінансовий контроль операцій громадян від 5000 гривень

Роз’яснення щодо ідентифікації клієнтів під час переказу коштів.
З 28 квітня 2020 року встановлюються оновлені вимоги до переліку інформації про платника та отримувача, що повинна супроводжувати переказ коштів, однак це, за оцінками Національного банку, не матиме суттєвого впливу на здійснення переважної більшості операцій із переказу коштів, передає «Бізнес-Схід».

Зміни пов’язані з тим, що вступить в силу закон «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдженню зброї масового знищення».

Банківська система почне моніторити всі фінансові операції з готівкою (внесення, переказ, отримання коштів), а також грошові перекази в Україні та з-за кордону,

Враховуючи, що нині карантин і все дуже ускладнено, то ця новація може серйозно вдарити по багатьох громадянах, які в якийсь момент дізнаються, що їх картки заблоковані і їм треба звертатися до банку аби пояснити походження коштів, які їм надійшли на картку, або свої платежі на суми понад 5 тис. грн.

Згідно з роз’ясненнями НБУ, законом встановлюються нові вимоги щодо супроводження переказу коштів інформацією про платника та одержувача, а також порядок проведення заходів належної перевірки під час здійснення переказів коштів без відкриття рахунку.




Законом передбачені такі дві основні вимоги:

– здійснити ідентифікацію та верифікацію платника;

– супроводити переказ коштів необхідним переліком даних щодо платника та отримувача.

Звертаємо увагу, що оновлені вимоги Закону не поширюються на:

сплату житлово-комунальних послуг, оплату податків, штрафів, інших обов’язкових зборів та платежів (незалежно від суми);

сплату кредиту у сумі до 30 тис. грн;

перекази для оплати товарів і послуг, що здійснені платником за допомогою платіжної картки (або іншого електронного платіжного засобу), якщо її номер супроводжує переказ (незалежно від суми);

Читайте також:  Сім областей отримають кошти для виплати зарплат учителям

всі готівкові перекази в межах України у сумі до 5 тис. грн;

зняття коштів з власного рахунку.

Даний закон дозволяє переказ коштів готівкою та поповнення карткових рахунків в межах України у сумі, що є меншою ніж 5000 гривень без ідентифікації того хто цей переказ робить.

Однак якщо хтось думає, що у разі коли сума більше, то достатньо її розбити на кілька платежів по 4,5 тис. грн, то ви помиляєтесь. У своєму роз’ясненні Нацбанк акцентував банкам, що отримати кошти по картці від операцій до 5000 гривень ви зможете за відсутності ознак пов’язаності такої фінансової операції з іншими фінансовими операціями, що в сумі перевищують 5000 гривень.

Тобто, коли вам хтось скине на картку два рази по 4 тис. грн, то будьте готові, що банк може пропустити, а може заморозити ваш рахунок та попросити надати роз’яснення походження даних коштів (це повернення боргу, матеріальна допомога від рідних, оплата за роботу чи проданий товар, дохід і тд..). Лист НБУ від 13.04.2020 р. №25-0006/18603. На підставі ваших пояснень банк може розблокувати кошти, або заблокувати як такі, що не мають підтвердження законності походження.

Окрім цього, навіть якщо вам надішлють кошти з картки на вашу картку, і ця сума перевищує 5 тис. грн, або є ряд схожих платежів і в сумі вони понад 5 тис. грн, то хоча відправник ідентифікований, але вам все одно доведеться підтвердити законність походження даних коштів, тобто за що вам їх переказали. Якщо це оплата роботи, то сказати про це не достатньо, маєте мати підтвердження в вигляді договору, акту виконаних робіт і т.д. Якщо повернення боргу, то декілька раз це може бути як підстава, але потім банк може вимагати документальне підтвердження.

Читайте також:  Японія дала мільярд Україні на зарплати вчителів: скільки та коли прийдуть кошти

Отже, запровадження нових норм Закону з одночасним запровадженням механізмів віддаленої ідентифікації мають значно розширити інструментарій банків і небанківських фінансових установ щодо віддаленого  ініціювання і проведення зазначених операцій

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.