facebook

Корейське дослідження: кава корисна для вашого серця

0,,18059001_303,00

Німецьке видання Deutsche Welle повідомляє: За словами дослідників, результат був однаковий для всіх підгруп населення, незалежно від віку, статі, куріння, ваги, споживання алкоголю або рівню кров’яного тиску.


Кава запобігає хворобі Альцгеймера, допомагає при мігрені, але викликає високий кров’яний тиск. Це лише деякі з поширених міфів, пов’язаних з, мабуть, найулюбленішим гарячим напоєм у світі. На жаль, і це наукове дослідження ані спростовує, ані підтверджує ці міфи. Однак воно додає нову тему для роздумів: згідно з отриманими даними, кава може бути корисною для нашого серця.

Науковці південнокорейської клініки Kangbuk Samsung Hospital залучили до свого дослідження, результати якого були опубліковані в журналі Heart, 25 тисяч осіб і з’ясували, що чоловіки та жінки в Південній Кореї, які п’ють від трьох до п’яти чашок кави на день, менше страждають від закупорки коронарних артерій.

Люди, які споживали “помірну” кількість кави – від трьох до п’яти чашок – мали менше ознак ішемічної хвороби. Це в черговий раз викликало дискусію про корисність кави для здоров’я людини. Інші дослідження, тим часом, доказують прямо протилежне, а саме, що кава підвищує рівень холестерину й кров’яного тиску. Але в обох випадках відсутні переконливі докази.

Дивовижний зв’язок

Найкумедніше те, що спочатку це південнокорейське дослідження було навіть не про каву. Дослідники вивчали причини артеріальної хвороби, яка часто призводила до серцевих нападів. Вони вирішили уважніше придивитись до крихітних відкладень кальцію на стінках коронарних артерій, які вважаються першою ознакою захворювання серця.

Жоден з учасників дослідження не мав суттєвих ознак ішемічної хвороби серця. Але в кожного десятого піддослідного можна було помітити видимі відкладення кальцію. Дослідники зіставили отриманні результати зі споживанням кави. Цей фактор вказувався поруч з іншими факторами, включаючи куріння, заняття спортом або генетичну схильність до хвороб серця.

Результат: в учасників, які випивали принаймні три чашки кави на день, було менше відкладень кальцію, ніж в тих, хто пив менше кави – або взагалі її не пив. Дослідження можна розглядати як хорошу новину для любителів кави. Але перш, ніж результати можна буде остаточно підтвердити, необхідно провести додаткові тести, говорять дослідники. Тож, до того часу: розслабляйтесь за філіжанкою чаю.

Читайте також:  Чому сняться еротичні сни: сексологи знають

Шукайте деталі в групі Facebook