facebook

Основи дискримінації: у школах з’явиться скандальний предмет, який формує у дітей відчуття неповноцінності

Новий факультативний курс містить інформацію про те, якою повинна бути міцна успішна родина.
Минулого навчального року українські старшокласники мали ознайомитися з новим шкільним предметом – «Основами сім’ї». Цей факультативний курс містить інформацію про те, якою повинна бути міцна успішна родина, та рекомендації, як учням сформувати її у майбутньому. Автором курсу став Адріан Буковинський, який називає себе одним з провідних фахівців у сфері родинних стосунків.



Однак з 26 листопада 2019 року Міністерство освіти і науки призупинило виклад предмета у школах, аргументуючи це тим, що курс потребує доопрацювання. А конкретніше – ледь чи не повної заміни змісту. Значна кількість батьків в один голос назвали предмет дискримінаційним та таким, що відображає позицію лише однієї окремої людини. Про це зазначає портал hromadske.Черкаси.

У мене кілька претензій до цього курсу. Беззаперечно, подібна програма в середній школі – це те, чому необхідно навчити всіх дітей. А цей курс – це фактично позиція окремої людини. Це не результат діяльності групи педагогів, які знають особливості розвитку дітей, особливості сприйняття дітей того чи того віку. Це просто людина сама себе уповноважила і вирішила, що її думки варті того, щоб їх вивчали діти в школі. Насправді там дуже багато оцінювальних суджень і неоднозначних тверджень, які не лише не відповідають дійсності, а й можуть бути шкідливими, – наголосив Микола Ябченко, батько двох дітей та один з тих, хто підписав звернення до МОНу щодо скасування скандального курсу.

І от через п’ять місяців Міністерство освіти і науки ухвалило рішення все ж повернути предмет «Основи сім’ї» у шкільну програму. Доопрацьований курс вивчатимуть учні 10-11 класів.

Дякую кожному за підтримку! За правду потрібно боротися! Завжди! Тепер у нас усіх багато роботи з впровадження програми. Ми врахували усі слушні пропозиції, внесли відповідні правки в текст програми та плануємо перевидання підручників, – прокоментував ситуацію Адріан Буковинський на своїй сторінці у фейсбуці.

У МОН зазначили, що курс «Основи сім’ї» поновлять лише після перевидання.

Автори мають внести зміни, і треба уважно стежити, чи внесуть і як внесуть. Наново треба отримати гриф. І це залежатиме вже від того, наскільки авторський колектив дослухається до рекомендацій експертизи і вилучить/ трансформує з курсу елементи, що суперечать чинному законодавству України у сфері прав людини, попередження та протидії дискримінації, освіти. Дуже сподіваємося, що авторський колектив ретельно поставиться до доопрацювання, а громадськість і експертна спільнота завжди готові надати консультації, – пояснила радниця Міністра освіти і науки Олена Масалітіна в інтерв’ю порталу Бабель.

Читайте також:  “Просила цього мужлана зупинитись. Плакала і благала…” – появилися шокуючі подробиці про відомого фотографа-гвалтівника

ЧОМУ КУРС «ОСНОВИ СІМ’Ї» НАЗИВАЮТЬ ДИСКРИМІНАЦІЙНИМ?

Підручник переповнений положеннями, які не лише суперечать законам Конституції України, а й формують в дітях відчуття неповноцінності. Портал hromadske.Черкаси підготував витяги з підручника, що яскраво свідчать про дискримінаційну основу курсу.

♦ Курс має оцінювальні судження щодо дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, а також дітей із родин у складних життєвих обставинах:

«Діти, які ростуть без належної участі батьків, більше схильні до скоєння злочинів. Діти з неповних сімей здебільшого вчаться набагато гірше, ніж діти, які ростуть у родинах, де є і мати і батько. Часто вони поводяться агресивно, зухвало, або, навпаки – пригнічені, легко піддаються негативним впливам» (робочий зошит для 11 класу, с. 24).

Це спроба залякати дітей, щоб вони не надумали розлучатися, якщо у шлюбі щось піде не так? – цікавиться Микола Ябченко.

♦ Програма ігнорує почуття дітей, які втратили батьків та/або знаходяться у складних життєвих обставинах:

«Найбільшу загрозу для суспільства мають родини, у яких діти виховуються без рідного тата (55 % сімей)…» (робочий зошит для 11 класу, с. 140).

♦ Автор демонструє оцінювальне ставлення і до цивільного шлюбу, пише, що члени такої родини «не хочуть брати на себе відповідальність за свого партнера… це свідчить про незрілість – психологічну та духовну» (робочий зошит для 10 класу, с. 225).

♦ Курс розділяє хлопців і дівчат: за окремим невеликим винятком, хлопці грають та спілкуються здебільшого з батьком (робочий зошит для 10 класу, с. 30; робочий зошит для 11 класу, с. 53, 66, 87), тоді, як дівчата – з матір’ю (робочий зошит для 11 класу, с. 60). Ця закономірність спостерігається навіть тоді, коли зображені усі члени родини (робочий зошит для 11 класу, с. 105, 123).

Читайте також:  "Діти після повернення страждають": Українка назвала переваги навчання у польській школі

♦ Програма гіперболізує роль батька:

«Мій батько завжди намагається зробити так, щоб у мене було все необхідне…» (робочий зошит для 11 класу, с. 143),

«Мій батько завжди виконує свої обіцянки. За це я дуже поважаю його»;

«Щовечора батько запитує, як пройшов мій день і розповідає, як пройшов його день».

Якщо батько не відповідає зазначеним вимогам, він автоматично стає винним, і учнівству треба навчитися його пробачати, чому присвячений окремий підрозділ (робочий зошит для 11 класу, с. 29, 33, 40, 53-54 тощо). Іноді навіть посмертно (робочий зошит для 11 класу, с. 39).

♦ Жінку автор змальовує доволі стереотипно, посилаючись на дослідження російського вченого Іллі Аршавського, автор покладає особливу відповідальність за прищеплення дитині працелюбності, бо ця чеснота може засвоїтися «лише з молоком матері» (робочий зошит для 11 класу, c. 108).

Є підрозділ, де йдеться про роль дружини у розвитку виховного потенціалу чоловіка:

«Дружина від природи більш ефективний вихователь і має допомогти чоловікові усвідомити батьківство і стати успішним батьком»;

«Ефективно допомогти чоловіку стати кращим татом може жінка».

♦ Курс викладає концепцію церковного шлюбу. Є малюнок, де цитується шлюбна обіцянка чоловіка і зазначено, що в різних конфесіях структура церемонії різна, але основа одна – віра, що сім’я створена Богом (11 клас, с. 232, 241, 242).

«Ви збираєтесь одружитися. Раптом ви стикаєтеся з проблемою. Виявляється, що ваша дружина (чоловік) – нехрещений (нехрещена). Для вас дуже важливим є шлюб у церкві, а ваша дружина (чоловік) не може з вами його взяти, поки вона (він) не пройде таїнство хрещення. Однак проходити це таїнство він (вона) не поспішає. Якими будуть ваші дії?».

А якщо дитина мусульманин? Іудей? Атеїст врешті-решт? Чому в школі нав’язують позицію церкви? Конституція України досі містить статтю 35, де написано: «Церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави, а школа – від церкви. Жодна релігія не може бути визнана державою як обов’язкова, – підкреслив Микола Ябченко.

ЯК РЕАГУЄ СПІЛЬНОТА?

У групі «Батьки SOS» висловлюють обурення тим, що курс «Основи сім’ї» буде впроваджений у шкільну програму, і сумніваються, що необхідні правки все ж врахують. Освітяни наводять у приклад красномовний коментар самого Адріана Буковинського:

Читайте також:  Прогримів вибух! Біля Чернівців зіткнулися легковий автомобіль і мікроавтобус. Багато жертв

Не було претензій до потреби програми чи її змісту. Були зауваження до певних правових норм, деяких формулювань, особливо які стосуються контрацепції та аборту. З частиною зауважень ми погодились, але вони несуттєві. Скажімо, в деяких місцях треба «сім’ю» на «шлюб» замінити. З частиною претензій ми категорично не погоджуємося і аргументовано пояснили свою позицію.

Юрист громадської організації «Батьки SOS» Роман Бондаренко, проаналізувавши підручник, заявив, що він суперечить українським законам і порушує права людей:

Курс посилається на релігію, яка засуджує аборт. Немає бути освіти, заснованої на релігії. У нас вона заснована на науці. Якщо посилаєтеся на якусь релігію, то тоді треба вивчати всі релігії і назвати такий предмет «релігієзнавство». Щодо засудження абортів, то це втручання в особисте життя людини. В Конституції чітко зазначено, що кожна людина має право на повагу до особистого життя. Тобто жінка самостійно вирішує, чи народжувати дитину. Українське законодавство дозволяє переривати вагітність до 12 тижнів. Автор курсу пише, що з моменту зачаття ембріон є повноцінною людиною. А отже переривання вагітності – це вбивство. Знову ж таки – це його особиста думка.

У коментарях під постом про поновлення курсу «Основи сім’ї» у шкільній програмі освітяни відреагували досить негативно.

Катерина Діброва-Іваницька: «Я дозволю своїм дітям прогулювати ці уроки».

Ольга Ткаченко: «Методичка з дискримінації. Мракобісся якесь. І ні слова про сім’ю і рівні обов’язки у догляді за дітьми, взаємоповагу і підтримку один одного. Як це припинити?»

Юлія Сарай: «Який жах. Діти, які виховуються одним із батьків і який дає повну освіту, різноманітні розваги та гуртки, який возить на різні цікаві заходи – і вдома панує гармонія, краса і порядок – будуть набагато кращі й успішніші, ніж діти, які ростуть у пригніченій атмосфері й батьки яких кожного дня сваряться».

Наталі Старикова: «Якщо оце введуть в програму, потрібно подавати до суду»​​​​​​​.

Олена Полункіна: «Дякую, що продовжуєте боротьбу з цим неподобством. Цей курс – новий привід для булінгу»​​​​​​​.

Шановні освітяни, а що думаєте про це ви?

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.