facebook

Росія провела в Італії шпигунську операцію під виглядом допомоги в боротьбі з COVID-19

Західні і італійські ЗМІ пишуть, що реальною метою т.зв. російської допомоги Італії в боротьбі з коронавірусом була шпигунська операція, покликана зібрати інформацію про військову базу Геді, де ймовірно зберігається американська ядерна зброя.



Форма, і зміст російської «гуманітарної місії» виявило той факт, що 80% «допомоги» Москви були марні. Німецька Bild розкривала роль правопопулістів в російсько-італійській домовленості і те, як фіктивна допомогу в боротьбі з коронавірусом перетворилася на піар-кампанію Кремля.

Інтернет-видання Euractiv з посиланням на неназваних експертів НАТО повідомило, що російським «вірусологів» довелося оголосити про закінчення місії раніше терміну. Влада Італії попросили росіян забратися якомога швидше. Це, як зазначало ЗМІ, пов’язане «з суперечливістю тієї діяльності, яку розгорнули російські фахівці на території Італії».

Стурбованість Риму викликав вибір ділянок для дезінфекції. За словами експертів, російські бригади спрямовувалися не тільки в райони, де були зафіксовані спалахи коронавірусу, але і в місця, що знаходяться поблизу «чутливих об’єктів» НАТО. Особливий інтерес представляла авіабаза Геді, де імовірно зберігається близько 40 одиниць американської ядерної зброї.

Перші публікації про те, що під виглядом лікарів-вірусологів і фахівців з дезінфекції в Італію задіяні офіцери військової розвідки, з’явилися ще на початку квітня. Так, екс-командир Об’єднаного хімічного, біологічного, радіологічного і ядерного полку Британії (CBRN), полковник Хаміш де Бреттон-Гордон попередив, що справжня мета російської «гуманітарної місії» — збір даних про італійську армії і транспортну систему країни.

Особливі підозри у нього викликав той факт, що командування групою з 100 чоловік здійснював генерал-майор Сергій Кикоть. На думку експерта, заявлений масштаб місії вимагав на чолі майора або полковника.

«Вони начебто отримали відразу всі різдвяні подарунки. Було б наївно думати, що вони не збирають розвідувальні дані», — цитувала британського експерта газета The Telegraph.

Читайте також:  Путін оскаженів через блискавичну відповідь Зеленського: “сподівався, що буде готовий до…”

Нагадаємо, Росія виставила вимоги до Італії після передачі гуманітарної допомоги у зв’язку з поширенням коронавірусної інфекції в країні.

Експерти вважають, що Москва вдалася до прямого шантажу. Як повідомив президент Комісії у закордонних справах Сенату Італії Віто Петрочеллі, він отримав офіційного листа з російської Держдуми про те, що Італія повинна натиснути на Брюссель, пише НВ.

Як повідомив Віто Петрочеллі, він отримав листа від Леоніда Слуцького, голови комітету Державної Думи Федерального Зібрання Російської Федерації з міжнародних справ, у якому він закликає зняти антиросійські санкції у зв’язку з поставками так званої гуманітарної допомоги для боротьби з коронавірусом.

Так, російський політик просить представника партії «Рух п’яти зірок», яка входить в парламентську коаліцію, натиснути на Брюссель з метою зняття санкцій проти РФ.

«Нарешті Москва виставила рахунок», – йдеться в повідомленні.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.