facebook

Італія виходить із карантину: що дозволено з 18 травня

Італія з понеділка, 18 травня, зважилася зняти значну частину карантинних обмежень, введених у середині березня через поширення захворюваності на COVID-19.

Італійці нарешті зможуть повернуться до звичних аспектів повсякденного життя – серед іншого, людям дозволили знову відвідувати перукарні й ходити на шопінг. Про це повідомляє Sputnik.

“Уряд усвідомлює, що слідом за зняттям заборон ситуація із зараженнями може погіршитися. Але ми не можемо чекати вакцини”, – заявив прем’єр-міністр Джузеппе Конте.



Відкриваються заклади сфери послуг і безліч підприємств
Отже, в Італії нарешті повноцінно відкриються бари і ресторани, кондитерські, кафе-морозиво та інші підприємства громадського харчування. З 4 травня вони працювали тільки на винос, однак тепер відвідувачем дозволять проходити всередину – винятково за дотримання заходів безпеки і соціальної дистанції.

Що стосується перукарень та салонів краси, то візити до них стануть можливі тільки за попереднім записом і за умови дотримання тих же захисних заходів.

Крім цього, відкриваються в країні і магазини роздрібної торгівлі, аутлет-центри, торговельні комплекси. Вхід в такі заклади буде обмежений їхньою місткістю із обов’язковим носінням маски, а під час примірки речей доведеться одягати рукавички.

Згідно з даними національної асоціації комерсантів Concommercio, з понеділка в Італії відновлять роботу 800 тисяч підприємств. Інші ж експерти зазначають, що зняття обмежень у країні дозволить відкритися приблизно 6 із 10 підприємств.

Італійцям дозволили ходити в храми і музеї
Із 18 травня в італійських церквах відновляться меси за участю вірян. Такий же дозвіл отримали і музеї, проте більшість із них до відкриття не готові й обіцяють запрацювати з початку червня. Пізніше, з 15 червня планується відновлення роботи кіно й театрів – з глядацькими місцями на відстані.

Читайте також:  Шмигаль: Карантин продовжимо до 11 травня, але зо 2 роки ще будемо жити "в нових умовах"

Примітно, що уряд вніс зміни і в режим пересування країною. Якщо з 4 травня італійці отримали можливість відвідувати близьких у межах одного регіону, то тепер їхні поїздки по своїй області нічим не обмежені.

“Можна їхати куди хочеться – в магазин, гори, на озеро, море”, – заявив Конте.

Це означає, що для поїздок людям більше не потрібно заповнювати спеціальний документ, у якому раніше було необхідно вказати одну з нагальних причин для виходу з дому. Хоча режим поїздок тільки в разі потреби збережеться для подорожей із одного регіону Італії в інший. За словами прем’єра, ймовірно, він триватиме до 3 червня.

Туристам не потрібно проходити обсервацію
Також із 3 червня Італія скасує проходження карантину для тих, хто прибувають із країн ЄС, відновивши цим режим вільних поїздок у межах Європи. За словами Конте, це створить передумови для відновлення туризму.

З 25 травня італійська влада запланувала також відкриття тренажерних залів і спортивних центрів. Водночас залишається невирішеним питання з проведенням пляжного сезону – незважаючи на обумовлені в декреті правила розташування для шезлонгів, забезпечення захисту майбутніх відпочивальників поки виглядає туманно.

Зазначимо, що повернення Італії до нормального життя йде з випередженням раніше затвердженого графіка. Адже спочатку передбачалося, що більшість звичних зручностей будуть доступні італійцям тільки з 1 червня. Однак це стало можливим завдяки позитивній динаміці епідеміологічної ситуації: ще в кінці квітня індекс репродукції вірусу R0, що позначає середню кількість здорових людей, яких заражає один носій вірусу, впав нижче одиниці, а минулого тижня кількість видужалих перевищила половину від усіх випадків зараження.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.