facebook

Колеги померлого від COVID-19 лікаря відверто розповіли, що коїться в лікарні Одеси

В Одесі від безсимптомного пацієнта заразився реаніматолог Максим Белінов

За життя лікаря боролися тиждень, але врятувати його не вдалося


Чиновники стверджують, що лікар був у депресії і відмовився від кисневої маски – волонтери кажуть, що це брехня

З’ясувалося, що напередодні смерті Максима його рідні звернулися до благодійного фонду – лікарю не вистачало меликаментів

Смерть реаніматолога одеської міської лікарні Максима Белінова вразила українців. Чиновники малюють “красиву картинку” з забезпеченням медичних закладів, а лікарі кажуть, що без захисту вони практично приречені.

Як стало відомо OBOZREVATEL, за день до смерті лікаря його рідні звернулися по допомогу до благодійного фонду, не вистачало ліків.

Детальніше – в нашому матеріалі.

“Заразився від пацієнта, а захисту не було”
Пацієнт поступив до 10-ї міськлікарні ще наприкінці березня, два ПЛР-тести дали негативний результат. COVID-19 був підтверджений уже посмертно. Потім з’ясувалося, що заразився реаніматолог, який інтубував цього пацієнта з пневмонією.

Тиждень лікарі інфекційної лікарні намагалися врятувати свого колегу Белінова, однак їм не вдалося.

Як розповіли OBOZREVATEL лікарі, на персонал лікарень лягає колосальне “вірусне навантаження” і тому важкий перебіг хвороби може бути навіть у тих, хто не має хронічних захворювань.

“Розумієте, якщо лікар під час тієї ж інтубації не перебуває у максимальному захисті (костюм, маска, щиток і т.д.), то зараження практично гарантовано. Всі ми – камікадзе! Ми стоїмо перед вибором: або годувати сім’ю, або витрачати зарплатню на захисні засоби. Ось і ризикуємо”

Лікарі 10-ї міськлікарні на умовах збереження анонімності також відзначили OBOZREVATEL, що медпрацівники не отримали необхідних засобів захисту.

“Не бачили жодного медпрацівника в захисному костюмі, респіраторі і щитку. Видали якісь маски, але вони не захистять від коронавірусу. Ну і в загальному коридорі повісили бактерицидні лампи і встановили дозатори з дезінфікуючими засобами. На вході в поліклініку сімейні лікарі вимірюють усім температуру і стежать, щоб усі були в масках. Ось і все”, – наголосили лікарі.

Читайте також:  Черепно-мозкова травма голови: в Італії по-звірячому побили українця Аношина Руслана. Рідні просять допомоги!

За їхніми словами, це, звичайно, не вирішує проблему, оскільки відвідувачі можуть бути заражені, але не знати про це. Єдиний варіант зберегти здоров’я і працездатність лікарів – забезпечити захисними засобами не тільки персонал опорних лікарень, а всіх.

“За день до смерті Максима до нас звернулися його родичі”
Директорка благодійного фонду “Корпорація монстрів” Катерина Ножевнікова розповіла OBOZREVATEL, що напередодні смерті Белінова до фонду звернулися його рідні.

“Родичі лікаря попросили допомогти з придбанням медикаментів для його лікування, оскільки вони не справляються. А вже наступного ранку подзвонили і сказали, що Максим помер”

Засновниця фонду додала, що ситуація з нестачею ліків – “звичайна справа”, однак чиновники про це мовчать.

“Ситуація, звичайно, вкрай сумна. Але як би страшно не звучало, у нас таке скрізь. Люди змушені докуповувати медикаменти – всі про це знають, але влада, департаменти потім рапортують, що все є, нічого не треба”, – додала Катерина.

Її також вразила інформація, оголошена 18 травня під час засідання оперативного штабу з COVID-19. Чиновники міського відділу охорони здоров’я заявили, що Белінов “перебував у депресії і навіть відмовився від кисневої маски”.

Катерина Ножевнікова переконана, що це не так.

“Ця заява – нісенітниця! Макси
Катерина повідомила, що фонд чекає заявку від 10-ї міськлікарні, а поки відомо, що в приймальному відділенні немає респіраторів. Волонтери вже везуть допомогу медикам.

Засновниця фонду “Корпорація монстрів” також говорить, що спроба створити чиновниками красиву картинку вже неабияк втомила, а реалії зовсім інші.

“Ситуація в 10-й міськлікарні – така ж, як і в інших. Ось в Одесі є лікарня водників, яка призначена госпітальної базою. Тобто, там приймають ургентних пацієнтів із COVID. Але ось у людини апендицит, їй повинні зробити ПЛР-тест і тоді вже з підтвердженим COVID-19 відвезти на госпітальну базу. У нормальних країнах цей тест роблять до 6 годин, у нас – п’ять днів. Пацієнт з апендицитом буде ці п’ять днів чекати? Так, пацієнти без симптомів коронавірусної інфекції потрапляють в усі лікарні – а в них працюють лікарі без засобів захисту”, – поділилася Катерина.

Читайте також:  Потрібен буде паспорт: українцям пояснили нові правила під час переказу коштів

Є й проблема з реагуванням влади на ті загрози.

“Тільки сьогодні чиновники розродилися документом, де розписаний маршрут пересування пацієнтів із коронавірусом, хто кого повинен куди везти і так далі”, – повідомила Ножевнікова.

Виходить замкнуте коло. Зрозуміло одне: без серйозного фінансування, забезпечення лікарів захисними засобами й оперативного проведення тестів ситуація буде погіршуватися.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.