facebook

Порошенко назвав російський кредит в $3 млрд хабарем Януковичу

Президент переклав на Мінфін відповідальність за рішення щодо російських євробондів.

1639622




Президент Петро Порошенко назвав єврооблігації на 3 млрд доларів, продані в 2013 році Росії, хабаром режиму Віктору Януковичу за зрив підписання Угоди про асоціацію. Про це він заявив у понеділок в інтерв’ю Bloomberg TV.

“На мою особисту думку, це був хабар. Але я думаю, що Україна демонструватиме відповідальність у цьому питанні”, – відповів він на питання про те, чи буде Україна повертати Росії ці гроші. Порошенко зазначив, що питання держборгу підпорядковується уряду та Міністерству фінансів, і висловив свою підтримку міністру Наталі Яресько.

Водночас він наголосив на тому, що оскільки ці 3 млрд доларів було оформлено у вигляді єврооблігацій, то і ставлення до них має бути таким самим, як і до інших єврооблігацій. Як відомо, Україна вимагає від кредиторів списати 40% від суми основного боргу за євробондами.

На питання, чи виплатить Україна 75 млн доларів процентних платежів за цими єврооблігаціями 20 червня, Порошенко відповідати відмовився, ще раз наголосивши на тому, що рішення ухвалить Мінфін.

Президент також розповів про те, що питання цих 3 млрд жодного разу не порушувалося під час його зустрічей і переговорів з президентом РФ Владіміром Путіним.

Нагадаємо, що 29 листопада 2013 року відбувся саміт “Східного партнерства” у Вільнюсі, на якому планувалося підписати Угоду про асоціацію України та Європейського союзу. Проте тодішній президент Віктор Янукович вирішив не підписувати цього договора.

Приблизно за тиждень після саміту Янукович зустрівся в Сочі з Путіним. Результатом цієї зустрічі стала обіцянка Путіна виділити Україні 15 млрд доларів під 5% річних. Через Евромайдан Україна одержала лише 3 млрд доларів, термін їх погашення настає в грудні 2015 року.

Читайте також:  Цукерберг відповів на запитання Порошенка про офіс Facebook в Україні

Шукайте деталі в групі Facebook