facebook

Дресировані собаки не здатні стежити за поглядом господаря – вчені

Дресировані собаки втрачають здатність стежити за “абстрактним”, спрямованим вдалину поглядом господарем.

1639710




Вчені з’ясували, що дресирування собак з часом позбавляє тварину здатності стежити за поглядом господаря, спрямованим на віддалений предмет. Детальніше з результатами роботи дослідників можна ознайомитися в журналі Animal Behaviour.

Багато тварин, наприклад примати, кози, дельфіни, черепахи, морські котики, мають здатність стежити за поглядом людини і, в свою чергу, звертати увагу на предмет, що є об’єктом спостереження людини.

Собаки складають особливий випадок: вони здатні простежити за поглядом, спрямованим на іграшку або їжу, проте не можуть зробити цього, якщо господар дивиться на більш віддалений предмет або просто в простір.

Вчені провели серію експериментів, в яких брали участь цуценята і дорослі собаки породи бордер-коллі. Результати роботи показали, що описана здатність втрачається в результаті дресирування: собаки звикають весь час дивитися на господаря або на той предмет, який він показує. Одночасно з цим тварини втрачають здатність стежити за “абстрактним”, спрямованим вдалину поглядом.

Читайте також:  Вчені попереджають про "ефект Анджеліни Джолі"

Шукайте деталі в групі Facebook