facebook

Львівські лікарі повернули до життя чоловіка, у якого була клінічна смерть

В середу, 27 травня, «швидка» доставила до Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги 57-річного львів’янина Івана Кіша з попереднім діагнозом – інфаркт міокарда.
Коли пацієнт потрапив у відділення невідкладної медичної допомоги, у нього раптово зупинилося серце, повідомила завідувачка відділення анестезіології та інтенсивної терапії, к.м.н, доцент Наталія Матолінець.



Про це пише zaxid.net.

Пацієнту відразу розпочали проводити реанімаційні заходи. Бригада з шести лікарів та медичних сестер працювала над порятунком життя чоловіка.

«Пацієнт більше 20 хвилин був у стані клінічної смерті. Відновити повноцінну серцеву діяльність ніяк не вдавалося. Серце починало працювати, а через декілька хвилин знову виникала фібриляція шлуночків і знову боротьба за життя продовжувалася. Загалом проведено вісім дефібриляцій. Реаніматологам тільки через півгодини вдалося відновити серцеву діяльність та стабілізувати життєві функції пацієнта», – каже Наталія Матолінець.

Після успішної реанімаціі хворому провели коронаграфію (обстеження, яке дозволяє оцінити стан судин, серця). Був діагностований важкий інфаркт міокарду і відразу проведено стентування (розширення) лівої коронарної артерії.

У відділення реанімації хворого привезли без свідомості і на штучній вентиляції легень та з адреноміметичною підтримкою роботи серця.

Випадки, коли лікарям вдавалося виводити пацієнтів зі стану клінічної смерті, були і раніше. Але, як правило, після тривалої реанімації у них були ускладнення неврологічного характеру.

Іван Кіш (прізвище вказуємо з дозволу пацієнта) вранці, 28 травня, прийшов до свідомості й у нього всі життєві показники є стабільні. Він пам’ятає все, що з ним відбувалося напередодні до втрати свідомості, вільно розмовляє, рухає руками і ногами. Інші показники також у нормі. Пацієнт, за словами Наталії Матолінець, немає жодного прояву неврологічного дефіциту та без медикаментозної підтримки утримує серцево-судинну діяльність.

Читайте також:  У Львові отруїлися вихованці дитсадка: Трьох малюків госпіталізовано

Чоловік розповів лікарям, що працює технічним працівником у Центрі легеневого здоров’я. Пішов у відпустку і важко фізично працював. До цього не мав проблем із серцем, але інколи у нього «стрибав» тиск. Декілька днів відчував біль за грудиною, але не звернув на це увагу, до лікарів по допомогу не звертався. «Швидку» рідні викликали лише тоді, коли йому вже стало дуже погано.

На щастя, чоловіка вчасно доставили до лікарні і вчасно реанімували. Але так пощастити може не всім. Тому лікарі радять при найменших болях за грудиною відразу іти на консультацію до лікаря і не чекати, коли вже геть стане погано.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.