facebook

Щорічний розмір контрабанди в Україні становить 12 мільярдів доларів

Найбільш очевидним є масштаб проблеми на прикордонних територіях.
У зв’язку з цим державна політика має бути спрямована на розвиток прикордонної торгівлі й стимулювати виведення контрабандних потоків з тіні, вважає експерт програми “Міжнародна і внутрішня політика” Українського інституту майбутнього (UIF) Ігор Тишкевич. Повідомляє УНІАН.



“За нашими підрахунками, загальні обсяги контрабанди на вивезення і ввезення в Україну складають десь 12 мільярдів доларів щорічно. Це мінімальні цифри, на які ми вийшли, і не тільки з країнами-сусідами… З контрабандою треба боротися, але робити це так, щоб контрабанда стала легальною торгівлею, а боротьба з нею не зупиняла економічну діяльність цілих регіонів”, – сказав Тишкевич.

За його словами, саме в прикордонних територіях України масштаб проблеми контрабанди особливо очевидний. Таких територій налічується в країні 15, кожна відрізняється по структурі економіки, зайнятості, розвитку інфраструктури.

“В частині регіонів контрабанда є єдиним, крім бюджетної сфери, засобом заробітку. Прикордонна торгівля дає ресурси регіонам. Репресивними заходами неможливо розв’язати проблему, яка стала частиною місцевої економіки, соціальних відносин і навіть політики. Пропонуючи посилення відповідальності, державі необхідно думати про компенсатори. Хоча б про створення нових робочих місць”, – зазначив експерт.

Говорячи про конкретні заходи для покращення ситуації з контрабандою в країні, Тишкевич запропонував спробувати легалізувати хоча б частину тіньових потоків та отримати додаткове джерело наповнення бюджету.

“Такий формат можна реалізувати, наприклад, за допомогою створення нової категорії фізосіб-підприємців, які можуть ввозити певну кількість товару для подальшої реалізації на території країни зі сплатою менших ставок митних мит. Податкове навантаження на цю групу, природно, повинна бути більше, ніж на інші групи ФОП. Одночасно з цим посилюються норми провезення та огляду для інших категорій перевізників”, – сказав експерт Українського інституту майбутнього (UIF).

Читайте також:  В Італії «купують» жителів за 25 тисяч євро

Він зазначив, що таким чином держава зможе посилити контроль на кордоні, а також запропонувати людям альтернативу і вивести з тіні контрабандні потоки товарів.

“Отримуємо тимчасовий компенсаторний механізм у результаті введення в легальні рамки частини торговців, які реалізують контрабанду”, – резюмував експерт.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.