facebook

Задушила вихователька, а маму роблять винною. Ексклюзивні деталі смерті однорічної дівчинки в дитсадку Запоріжжя

У смерті однорічної дівчинки в нелегальному садку Запоріжжя може бути винна господиня садка. Поліція області вже висунула їй підозру за ст. 115 КК України (Умисне вбивство). У п’ятницю, 5 червня, суд заарештував її без права внесення застави.

Також з’явилися відео з камер, які господиня не встигла знищити. На них видно, що вихователька прив’язує на обличчя заплаканої дівчинки подушку й відносить її до іншої кімнати. Однак у четвер, 4 червня, суд не зміг обрати їй запобіжний захід, і під охороною її відвезли додому. Наступне засідання має пройти сьогодні, 5 червня.

Детальніше про трагедію читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Навіть не викликали швидку допомогу
Бабуся загиблої дівчинки Наталія Шандиба каже, що готова сама розірвати винуватицю загибелі її маленької онучки. “Вони її тепер возять під охороною, щоб ми не вбили. Де ж справедливість?! Прив’язала до обличчя дитини подушку і просто задушила”, – каже жінка.

У Запоріжжі 29 травня в нелегальному дитячому садку, який розташувався в трикімнатній квартирі багатоповерхівки, померла однорічна дівчинка Олеся.



Мама дівчинки, Аліна Гак, тільки на годину залишила доньку в цій квартирі. “Вона побігла за паспортом, щоб укласти договір із цим “садком”. А через деякий час зателефонувала “вихователька” і сказала, що дитина не дихає. У швидку вже зателефонували батьки, а в “садку” лише викликали інших батьків, щоб ті забрали своїх дітей. Хоча за два кроки від будинку дитяча поліклініка, але навіть туди не звернулися. Коли батьки примчали туди на машині, дівчинка вже була ледве теплою”, – говорить OBOZREVATEL кума сім’ї Людмила Миколаївна.

Спочатку “вихователька” заявила поліції, що їй привели хвору дитину. А вже після розтину, коли стало ясно, що дівчинка захлинулася блювотними масами, сказала, що Олесю хтось вкусив, вона почала плакати, а вона її поклала в іншій кімнаті спати й зачинила двері.

Читайте також:  Відео з українською бабусею на гіроскутері “підipвало” Мережу

Наталя Шандиба, бабуся загиблої дівчинки й мама батька Едуарда, каже OBOZREVATEL, що коли дізналася про трагедію, відразу ж примчала до цієї квартири. “Там кімната й кухня об’єднані в один простір. Стоїть диван, плазма й кухонні меблі. І все! Ні ліжечок, ні столиків для дітей. На стелажі деякі книги. Просто робили вигляд, що це для дітей”, – засмучується жінка.

Тата неможливо відірвати від могили доньки
Аліна і Едуард Гаки, батьки загиблої дитини, мають по одній доньці від першого шлюбу. Олеся була їхньою спільною дитиною.

“Едік дуже хороший тато. Для нього смерть доньки стала величезним горем. Ми наступного дня ходили на кладовище до малятка, так чотири години не могли Едіка звідти забрати, він постійно сидів біля могили. З кожним днем стає все чорнішим і чорнішим”, – розповідає кума Людмила Миколаївна.

Молода сім’я благополучна, живуть у будинку Едіка, у них дві машини. Як кажуть родичі, вони все своєю працею заробляли.

“Син працює на заводі. Невістка пішла в декрет. Вона вміє робити манікюр і хотіла Олесю віддати в садок, а самій потихеньку почати підробляти. Її перша донька йде до школи, Едік своїй доньці від першого шлюбу теж допомагає. І ось таке горе”, – каже Наталя Шандиба.

Зараз, за словами рідних Аліни і Едіка, винними хочуть зробити маму дитини. “До нас дійшли чутки, що родич цієї “виховательки” працює в обласній прокуратурі. І вони тиснуть, щоб справу зам’яти, а винною зробити маму”, – згадує бабуся дівчинки.

Тим, хто незадоволений, порізали взуття
Трагедія сталася в багатоповерхівці. Сусіди квартири, де був розташований нелегальний дитячий садок, досі в шоці.

Читайте також:  Усика затримала поліція: перше відео

“Цей садочок розташований тут років п’ять. Щоранку батьки приводять сюди дітей. До того ж серед них є крихітні дітки, а є вже й більші. З цієї квартири постійно лунає плач. Сусідка, яка там живе поруч, розповідала, що власниця квартири постійно кричала на дітей. Там із нею живе її співмешканець, але теж кричав на цих малюків. Як батьки залишали там своїх дітей, я не знаю. Там немає дитячих ліжечок, столиків, звичайна квартира”, – розповіла OBOZREVATEL одна з сусідок.

Судячи з оголошення нелегального садка, із батьків брали по 200 грн у день. Однак родичка сім’ї загиблої дівчинки каже, що з Аліни хотіли взяти 500 грн.

“Я розмовляла з сусідами. Так вони розповіли, що, коли найближча їхня сусідка сказала, що поскаржиться, тому що тут постійно кричать і плачуть діти, так співмешканець цієї “виховательки” порізав їм взуття. Сусідка просто боялася кудись звертатися. А сама “працівниця садка” стверджує, що в неї і медична, і педагогічна освіта. І в своєму оголошенні вона навіть пропонувала приводити їй дітей із проблемами зі здоров’ям, мовляв, вона вміє з ними працювати”, – каже Наталя Шандиба.

На що батькам треба звертати увагу
Незалежний експерт із безпеки дітей Олена Лізвінська вважає, що вибір дитячого закладу для своїх дітей роблять самі батьки. І тут вони повинні звернути увагу на кілька аспектів.

Перше – це документи на діяльність. “Тут важливо перевірити наявність документів на діяльність, КВЕД (код діяльності), дозволу від державних служб (пожежники, санстанція)”, – зазначає Лізвінська.

Крім цього, батьки повинні поцікавитися, скільки часу тут працює дитячий садок, які результати вихованців, а не просто фото й відео в інтернеті. Перевірити документи вихователів, який у них стаж і освіта. А також документи про їхнє здоров’я.

Читайте також:  “В клас прибіг хлопчик і…”: Вчителька померла прямо під час уроку

Також, перш ніж вести туди дитину, варто оглянути приміщення, в якому воно стані, подивитися, чим годують дітей.

“Я була в садках, які розташовані в напівпідвальних приміщеннях, далеко за містом у котеджних містечках і на 23-му поверсі житлового будинку. І в кожному з них свої нюанси”, – пише в себе на сторінці в соцмережі Лізвінська.

Також вона радить батькам уважно читати договір, особливо якщо він написаний дрібним шрифтом. І обов’язково з’ясувати, чи мають співробітники садка навички надання першої медичної допомоги. Це дуже важливо.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.