facebook

«Вікно життя» врятувало перше немовля

2 червня близько 18.00 спрацювала сигналізація у «Вікні життя» комунального неприбуткового підприємства «Івано-Франківська міська дитяча клінічна лікарня».


На знімку: немовляті — кілька днів, його оглянули медики.


Важливо, що породілля не позбулася дитини в якийсь злочинний спосіб, а передала медикам
2 червня близько 18.00 спрацювала сигналізація у «Вікні життя» комунального неприбуткового підприємства «Івано-Франківська міська дитяча клінічна лікарня». За мить медпрацівники виявили там немовля.

«У згортку було новонароджене дитя. Поруч — упаковка підгузків та банка з дитячим харчуванням. Малюка одразу оглянули черговий лікар та реаніматолог. Це недоношений хлопчик вагою 2400 г та зростом 46 см. На щастя, здоров’ю та життю дитини нічого не загрожувало. Сподіваємося, що малюк ростиме здоровим і щасливим та обов’язково відчує турботу й тепло материнських рук», — повідомили на своїй офіційній сторінці у Фейсбуці медики МДКЛ.

Згідно зі статутною діяльністю, МДКЛ обслуговує дітей із 28-го дня життя. Про надзвичайний випадок медики одразу повідомили працівників ювенальної превенції та міської Служби у справах дітей. Ті прибули швидко.

Немовля для детального обстеження та спостереження переведене до спеціалізованого відділення для новонароджених КНП «Івано-Франківська обласна клінічна лікарня Івано-Франківської облради».

Спеціальний пункт «Вікно життя» в міській дитячій клінічній лікарні діє з 2014 року. Він відкритий для того, щоб жінка, яка хоче відмовитися від новонародженої дитини, могла анонімно залишити її. Така послуга допомагає породіллі уникнути суспільного осуду. Адже мотивів для такого вчинку може бути багато. Головне, що мама зберегла життя та не позбулася немовляти якимось злочинним шляхом.

«За день перед тим у те ж «Вікно життя» хтось поклав пакунок із підгузками. Очевидно, хотіли переконатися, що заберуть. Це, очевидно, свідчить про небайдужість матері до долі своєї дитинки. Новонародженому — три-чотири дні. Маля недоношене, то перебуватиме в лікарні не менше кількох тижнів. Після обстеження покинутого його передають до КНП «Івано-Франківський обласний будинок дитини», що в місті Надвірній. Немовля може бути всиновлене або передане на виховання до патронатної сім’ї. Випадки відмови від новонароджених трапляються в пологових будинках, але нечасто. Про нинішню ж надзвичайну ситуацію ми повідомили головного спеціаліста з акушерства та гінекології Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Володимира Дзьомбака. Адже породілля може потребувати медичної допомоги. Та найчастіше в такій ситуації жінки намагаються уникати медиків. Пологи, очевидно, були в домашніх умовах, відтоді минуло кілька днів. Сподіваємося, що породілля в доброму стані, тож по допомогу може й не звертатися, щоб уникнути розголосу», — прокоментувала ситуацію Лариса Підвербецька, головний спеціаліст із організації педіатричної допомоги Департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА.

Читайте також:  Довели! Батьки Дениса Чаленка зважилися на відчайдуший крок. З ними вся Україна

Івано-Франківська область.

Фото Івано-Франківської МДКЛ.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.