facebook

Заробітчани потрапили в “трудове рабство” в Польщі – “Спимо на дошках, годують лише картоплею”

Після послаблення карантинних заходів у Європі, у тому числі й у Польщі, туди почали повертатися українські трудові мігранти. Однак після пандемії багато чого змінилося на ринку праці – умови стали гіршими, а оплата праці зменшилась.



Про ситуацію з заробітчанами у Польщі розповідає видання Страна.ua.

Журналістам вдалося поспілкуватися з українкою Галиною Федишин, яка опинилася заручницею на чужині. “Польські господарі і раніше часто знущалися з наших людей, які не доплачували. А тепер зовсім озвіріли. Я за останній тиждень побувала на двох господарствах під Варшавою – і всюди намагалися обдурити, а умови – каторжні”, – стверджує лучанка.

Жінка поїхала на заробітки з робочою візою, однак підприємство, на яке вона збиралася влаштуватися, не працювало через карантин. Тому вона вирішила пошукати заробіток на зборі полуниці. Перший роботодавець намагався обдурити робітників, і Галина не погодилася. Однак на другому підприємстві ситуація була не кращою.

“Працювала я з 8 ранку до 5 вечора. на обід давали тільки варену картоплю, а поселили в сараї, який більше схожий на стайню – на 13 ліжок. це навіть не ліжка, а просто дошки, нічим не покриті. Як там жити – не уявляю. І про який карантин може йти мова для тих, хто тільки приїхав? Своїм, полякам, вони платять по 4-5 злотих за козуб (30-34 грн), їх там було пару десятків – студенти в основному. А до українців ставляться як до худоби в прямому сенсі слова. Вони бачать, що все валять на поля, ось і ставлять свої умови – і наші люди змушені погоджуватися. Тим більше зараз, коли сезонні працівники прив’язані до конкретного роботодавця і адресою, за якою вони повинні пройти карантин (при цьому працюють в полі і не можуть нікуди виходити). Тобто фактично потрапляють в рабство. А якщо хто втече – пан відразу здасть в поліцію”, – стверджує українка.

Читайте також:  Обіцяючи роботу в Польщі, шахраї видурили у чоловіка понад 16 тисяч

Щоб уникнути складнощів і не потрапити в халепу при працевлаштуванні за кордоном, спеціалісти радять оформлювати трудові відносити офіційно та нікому не віддавати свій паспорт. На жаль, цих заходів може бути мало, щоб не бути ошуканим.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.