facebook

Кравчук закликав не порівнювати Берегове з Донбасом

Перший президент України Леонід Кравчук вважає, що конфліктна ситуація у закарпатському місті Берегове вимагає обговорень, однак про нібито сепаратизм як на Донбасі там не йдеться.

Такою думкою він поділився в ефірі токшоу “Право на владу” на ” 1+1″, підкресливши, що багато разів бував в місті за Союзу та української незалежності (щоб подивитися відео, доскрольте сторінку до кінця).

“Скажу точно, що під час радянської влади питання сепаратизму, як у нас тут називають, хоча я вважаю це не точна назва, й інші мовні питання ніколи не ставили. Принаймні, більшість людей у цьому районі знали російську мову. Тому, думаю, що в цьому випадку джерело питань, які ми обговорюємо сьогодні, перебуває не в Береговому, а в Будапешті”, – зазначив політик.



Перший президент вважає, що саме там, використовуючи ситуацію і якісь внутрішні проблеми, центральна влада акцентує увагу на деяких питаннях, до того ж не тільки мовних.

Також Кравчук розповів про свої зустрічі з послом Угорщини, на яких той теж вказував на ці проблеми. Український політик впевнений, що найважливіше для нас – не шукати причини сепаратизму, до того ж на мовному ґрунті в Берегове.

“Шукати проблеми, а не сепаратизм, у Будапешті. І тому найголовніше завдання Міністерства закордонних справ, української влади, уряду і президента – знайти такі дипломатичні відносини на рівні всіх сфер, які б означали, що Україна створює для своїх громадян, які за походженням є угорцями, всі умови для життя. І коли там перестануть штовхатися навколо так званих регіонів у Закарпатській області, ми зовсім не будемо мати жодних проблем”, – вважає він.

Водночас перший президент ще раз підкреслив, що не потрібно порівнювати цю ситуацію з тією, яка трапилася на Донбасі.

Читайте також:  У Чукалівці у людей викупляють городи, щоб розширити кладовище

“Донбас – це, по-перше, агресія, а по-друге, це мільйони людей. І росіян із них колосальна кількість. Тому зрозуміла річ, що Росія це використовувала як агресор, там дійсно сепаратизм. А в Берегівському районі, переконаний, сепаратизму немає і ніколи не буде”, – підсумував Кравчук.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.