facebook

В Україні готується повне скасування ЗНО: освітній омбудсмен озвучив корупційні ризики

В Україні можуть скасувати зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО).

Про це написав у Facebook освітній омбудсмен України Сергій Горбачов.


“Протягом години я отримав інформацію відразу з трьох незалежних джерел, що у високих владних структурах готуються документи про скасування ЗНО взагалі. Інформація надійшла від людей, яких я давно знаю і яким довіряю, хоча поки не підтверджена офіційно. Найменше я хотів би “розганяти паніку”. Більш того, дуже сподіваюся, що це – лише чутки, можливо – спроба перевірити реакцію суспільства”, – зазначив він.

За словами омбудсмена, якщо ця інформація не відповідає дійсності, то необхідна заява влади про недоторканність ЗНО як надійного інструменту, що гарантує рівні права доступу до вищої освіти.

Однак якщо це правда, то таке рішення (про скасування ЗНО) може привести до повернення практики хабарництва під час вступу до вищих навчальних закладів.

Крім того, як підкреслив Горбачов, це означає, що обдаровані діти з сімей навіть середнього достатку втратять можливість за рахунок власного таланту та працездатності потрапити в омріяний університет, тому що у них немає грошей на хабарі.

“Це також означає, що ми остаточно втрачаємо шанс на те, що українська вища освіта буде розвиватися і мати шанс досягти світового рівня. Це означає і ще більшу “втечу розумних” в закордонні університети. Все це – абсолютно неприйнятно!” – написав омбудсмен.

Він додав, що зовнішнє незалежне оцінювання є найбільш надійним гарантом права на рівний доступ до вищої освіти, а скасування ЗНО не можна допустити.

“Тільки громадянський спротив та ясно виражена позиція більшості суспільства: “Руки геть від ЗНО!” зможе захистити право української молоді на справедливий доступ до вищої освіти. Закликаю всіх, хто за справедливість та неповернення корупції під час вступних іспитів до вищих навчальних закладів підтримати цей опір”, – написав Горбачов.

Читайте також:  ЗНО-2020: вступників попереджають про шахраїв на тестуванні

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.