facebook

У Львові хірурги прооперували немовля з трикутною формою голови

Дитячі нейрохірурги Львівської міської дитячої лікарні успішно прооперували немовля, що народилося з тригоноцефалією, іншими словами – трикутною формою голови. Така патологія зустрічається рідко, приблизно один випадок на п’ять років.



Про це інформує ZAXID.NET.

Дитячий нейрохірург лікарні Тарас Микитин розповідає, що під час оперативного втручання нейрохірурги вперше у Львові застосували методику, яку використовують у провідних країнах світу. Завдяки цьому отримали дуже хороший результат: жодних фізичних перепон для нормального розвитку у 4-місячного львів’янина Лева Ч. більше нема. І візуально він нічим не відрізняється від інших дітей.

Нейрохірург Тарас Микитин стажувався у дитячих клініках в Торонто і Лондоні, де застосовували цю методику лікування. Набуті знання використав для порятунку львівського хлопчика.

Хлопчик, за словами лікаря, народився передчасно і з рідкісною патологію – тригоноцефалією. Його голова мала трикутну форму. І причиною цього стало передчасне заростання у немовляти метопічного шва. Зазвичай, він у дітей заростає у віці від 6 місяців до 1,5 року, а у Лева він почав заростати ще в утробі матері.

Дітей з такою патологією оперують не раніше, ніж у п’ять місяців, але у випадку з Левом нейрохірурги вимушені були провести оперативне втручання раніше, у чотири місяці, щоб не допустити незворотних змін кісток і головного мозку.

Через надмірно швидке заростання метопічного шва у хлопчика могли початися серйозні проблеми: тиск на головний мозок міг порушити його ріст і розвиток, призвести до порушення розміщення і розвитку очей, неправильного розвитку обличчя.

Операція з правильного формування голови дитини тривала майже три години. До складу операційної бригади увійшли дитячі нейрохірурги лікарні Тарас Микитин, Ігор Гуменюк, а також нейрохірург з Ужгорода, доцент кафедри неврології і нейрохірургії Ужгородського медуніверситету Юрій Чомоляк і анестезіолог Роман Мокрий.

Читайте також:  «Я твого сина закопав»: деталі моторошного вбивства водія BlaBlaCar зі Львова

Під час операції нейрохірурги роз’єднали метопічний шов, розділили лобні кістки, змоделювали їх правильно і закріпили за допомогою сучасної системи фіксації кістки. Дві спеціальні смужки, що схожі на пластикові, перед операцією розм’якшили у відповідному розчині при температурі 60 градусів. Розм’яклі смужки поклали на правильно змодельовані кістки і вони за якийсь час знову стали твердими, при цьому надійно фіксуючи кістку у правильному положенні.

Іншими словами, нейрохірурги заново сформували череп дитини і тепер є місце для нормального розвитку мозку дитини. Візуально голова хлопчика така ж, як і в інших дітей.

«Цього хлопчика ми вперше прооперували за сучасною методикою, яку нині використовують у провідних клініках світу, використовуючи сучасну систему фіксації кістки. Її перевага у тому, що вона надійно утримує кістку у правильному положенні, а згодом її не треба видаляти, вона розсмоктується і виводиться з організму дитини», ­– каже Тарас Микитин.

До слова, ця сучасна система фіксації кісток коштує майже 34 тис. грн. Для маленького Лева її придбала Всеукраїнська благодійна організація «Мама і немовля».

За словами лікарів, у світі такою патологією займаються пластичні хірурги, а в Україні таких діток рятують нейрохірурги.

У середу, 10 червня, чотиртимісяного Лева виписали з лікарні. Результатом оперативного втручання задоволені і лікарі, і батьки. Лікарі переконані, що надалі хлопчик буде нормально рости і розвиватися, адже всі перешкоди успішно і вчасно усунені.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.