facebook

Чому не всі отримали «карантинну» тисячу

У редакцію звернувся житель Нововолинська Віктор Ковалевський. Він – інвалід І групи. Пана Віктора обурила ситуація з виплатою «карантинної» тисячі гривень.



– Ми всі чули, – каже пан Віктор, – як президент казав, що кожна людина із соціально незахищених верств населення, яка отримує пенсію чи соціальну допомогу, котрі разом не перевищують 5 тисяч гривень, отримає додаткову тисячу. Ми з дружиною, яка також є інвалідом, з нетерпінням чекали обіцяних грошей. І раптом їй приносять 500 гривень. Чому? Зателефонував у Пенсійний фонд. Там повідомили, що це пов’язано з виплатою по втраті годувальника. Бачте, оскільки інвалідів у сім’ї двоє, то 1000 розділили навпіл. А де ж обіцяна 1000 кожному? Сказали, щоб звернулися в управління соціального захисту, де люди з інвалідністю з дитинства отримують державну соціальну допомогу. Звернулися. Відповідь трохи ошелешила: «Вам виплата взагалі не передбачена законом!» Ми знайшли в Інтернеті документ, прочитали його. Там дійсно написано, що інваліди з дитинства, які отримують державну соціальну допомогу і виплату по втраті годувальника, не можуть отримати одноразово ту тисячу гривень. Прикро, але виходить, що чиновники поділили людей на категорії.

Віктор Євгенійович розповів, що в його родині є п’ятеро інвалідів. Двоє з них мають абсолютно однакові виплати. Чоловік обурюється, що одному дали 500 гривень, а іншому – тисячу.

– Ми, до речі, розповіли про ситуацію у соцмережі. І п’ять людей з Нововолинська, які є інвалідами з дитинства і одночасно отримують виплати по втраті годувальника, розповіли, що їм дали тисячу. Як так може бути? Чому чиновники по-різному трактують закони і не несуть за це відповідальності?

На наш погляд, запитання цілком резонне. Тому звернулися по коментар у Головне управління Пенсійного фонду України у Волинській області. Там повідомили, що підходи до нарахування одноразової грошової допомоги у сумі 1000 гривень для всіх були однаковими. Вони визначені Постановою Кабінету Міністрів № 251 від 1 квітня 2020 року. Більше того, це нарахування проводилося в автоматичному режимі без втручання працівників Пенсійного фонду, базуючись лише на матеріалах пенсійної справи. А комп’ютер, як відомо, по блату не працює. Якщо ж є сумніви, то порадили з усіма питаннями звертатися індивідуально, вказуючи прізвище, ім’я і по батькові. На жаль, Віктор Ковалевський не захотів називати прізвища людей, які отримали різну пенсію.

Читайте також:  Аваков показав відео з "полтавським терористом": Діяв неадекватно, застрелили

Наталка СЛЮСАР

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.