facebook

“Великий прорив”: медики заявили про поки що єдиний препарат, який рятує життя людям з коронавірусом

Дослідження показало, що давно відомий препарат дексаметазон знижує ризик смертності для пацієнтів з COVID-19, які перебувають на апараті ШВЛ.



Дешевий і широко доступний препарат під назвою дексаметазон може допомогти врятувати життя пацієнтів із важким перебігом коронавірусної інфекції.

Британські експерти кажуть, що лікування низькими дозами стероїдів – головний прорив у боротьбі зі смертоносним вірусом. Застосування препарату зменшило на третину ризик смерті людей, які перебувають на апараті ШВЛ, і на одну п’яту для тих, хто отримує кисень.

Про це пише ВВС.

Дослідження препарату є частиною найбільшого в світі випробування ефективності наявних методів лікування у випадку нового коронавірусу. За оцінками учених, якби препарат був доступний у Великій Британії від початку пандемії коронавірусу, це могло б врятувати п’ять тисяч життів. Оскільки дексаметазон ще й дешевий, це може принести величезну користь в бідних країнах, які стикаються з великою кількістю хворих на COVID-19 пацієнтів.

Як зазначається, близько 19 з 20 пацієнтів з новим коронавірусом видужують, не потребуючи шпиталізації. З тих, хто до лікарні таки потрапляє, більшість також видужує. Втім деякі з пацієнтів потребують додаткового насичення киснем або штучної вентиляції легенів. Таким пацієнтам дексаметазон, схоже, допомагає.

Препарат вже використовується для зменшення запалення у разі низки інших станів. Схоже, він допомагає зупинити деякі негативні наслідки у разі “перевантаження” імунної системи організму, який бореться з коронавірусом. Така надмірна реакція називається цитокіновою бурею, і вона може бути смертельною.

У дослідженні, проведеному командою з Оксфордського університету, близько двох тисяч пацієнтів лікарні отримували дексаметазон. Їх порівнювали з майже чотирма тисячами пацієнтів, які не отримували препарат.

Для пацієнтів, які перебували на апараті ШВЛ, ризик смерті знизився з 40% до 28%. Для пацієнтів, які потребують кисню, ризик смерті знизився з 25% до 20%.

Читайте також:  Чоловік відрізав ґвалтівнику дружини статевий орган

Керівник дослідження Пітер Горб сказав: “Поки що це єдиний препарат, який знижує смертність, і знижує її сильно. Це великий прорив”. Він наголошує, шо переваги препарату “очевидні”, а коштує він лише близько 5 фунтів стерлінгів (близько 170 грн – ред.) на пацієнта. Застосовують його до 10 днів.

Професор Лендрей сказав, що, коли це доречно, пацієнти у лікарнях тепер мають отримувати препарат без зволікання. Препарат вводиться внутрішньовенно в реанімації, а не таким важким пацієнтам його дають у формі таблеток. Водночас іншим людям не слід купувати препарат і приймати самостійно, адже дексаметазон, схоже, не допомагає людям з легкими симптомами коронавірусної інфекції.

Дексаметазон – синтетичний глюкокортикостероїд, отриманий ще в кінці 1950-х років. Його використовують у випадках ревматоїдного артриту, астми, запалення очей, а також для лікування пацієнтів з набряком мозку.

Як пояснив кореспондент ВВС з питань здоров’я, згадане масштабне дослідження проводиться від березня. Під час нього тестували також нашумілий гідроксихлорохін, дослідження якого наразі призупинені через побоювання щодо його безпечності, та ремдесивір. Останній, схоже,

У США провели випробування препарату проти COVID-19: головний інфекціоніст назвав це “проривом”
скорочує час одужання для людей з коронавірусом. Тож це єдиний інший препарат, який, як показують дослідження, приносить користь пацієнтам з COVID-19. Втім даних про його вплив на ризик смертності поки що недостатньо. До того ж на відміну від дексаметазону, ремдесівір – новий препарат з обмеженими запасами, і його ціна поки не оголошена.

l

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.