facebook

Археологи розкопали давньогрецькі поховання “нежиті”

Такого висновку дійшли вчені після виявлення могил, трупи в яких були придавлені камінням і черепками амфор.

1641745



Археологи, які проводять розкопки давньогрецького (V-III століття до нашої ери) кладовища в прибережному сицилійському містечку Камарина, дійшли висновку, що стародавні греки боялися мерців, які вставали ночами з могил. Про це повідомляє Daily Mail з посиланням на Popular Archaeology.

Камарина – античне місто, що розташовувалося на південному узбережжі Сицилії

Вчені дійшли такого висновку після виявлення могил, трупи в яких були придавлені камінням і черепками амфор. Всього виявлено 2905 могил.

При цьому два скелети були поховані незвичайним чином: їх явно намагалися “прикріпити” до землі.

У могилі під номером 653 знайшли останки людини невідомої статі, яка страждала від важких хвороб і недоїдання. Весь кістяк був покритий великими черепками.

Зображення могили під номером 653

 “Важкі черепки амфори, ймовірно, повинні були притиснути тіло і не дати мерцеві встати з могили”, – зазначає Сулоскі-Вівер.


Швидше за все, саме через хворобу похованого запідозрили в одержимості нечистим духом.

У похованні під номером 693 перебував скелет дитини 8-13 років, з покладеними в різних місцях п’яти важкими каменями. Як і черепки, камені повинні були втримати мерця під землею.

Скелет дитини 8-13 років в могилі під номером 693
Крім цього, в Камарині археологи знайшли безліч табличок із заклинаннями (katadesmos). Їхні тексти свідчать про те, що мешканці містечка боялися мерців і намагалися захиститися від них за допомогою заклять.


Тим часом, світова наукова спільнота висловлюється досить скептично про докази поховання вампірів та інших вихідців з того світу: так, камені в могилах могли просто захищати їх від розграбування.

Читайте також:  Апокаліпсис близько: Вчені назвали можливу причину кінця світу

Так, у листопаді минулого року вчені пояснили походження “вампірів” 17 століття, похованих незвичайним чином на території північно-західної Польщі – із серпами на шиї і камінням біля горла. Це виявилися місцеві жителі – перші жертви епідемій, чия дивна смерть викликала підозру у сусідів.

Шукайте деталі в групі Facebook