facebook

Коронавірус був в Італії ще в грудні-2019, за два місяці до першого “офіційного” хворого

Коронавірус SARS-CoV-2 був наявний у північній Італії ще в грудні 2019 року, тобто більш ніж за два місяці до того, як у Європі було офіційно зареєстровано перший випадок захворювання.



Про це свідчать результати дослідження стічних вод, проведеного національним Інститутом охорони здоров’я Італії, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на The Local.

Експерти дослідили 40 проб стічних вод, які було відібрано з жовтня 2019 року по лютий 2020 року. Результати, підтверджені у двох різних лабораторіях двома різними методами, показали наявність SARS-CoV-2 у зразках, взятих у Мілані й Турині 18 грудня 2019 року, а також у Болоньї 29 січня 2020 року.

Зразки від жовтня та листопада 2019 року було негативними, тож на той час, імовірно, коронавірусу принаймні в цій частині Італії ще не було.

Як зазначається у звіті інституту, результати цього дослідження “допомагають відстежити початок поширення вірусу в Італії”.

Офіційно перший місцевий випадок інфікування в Італії був зафіксований у середині лютого-2020.

Італія стала першою європейською країною, де виявили коронавірус, і першою у світі, яка ввела загальнонаціональний карантин.

Першим відомим випадком, крім пари китайських туристів в Римі, був пацієнт у місті Кодонья в регіоні Ломбардія. 21 лютого італійський уряд визначив це місто як “червону зону” і розпорядився закрити її, а потім ще десять міст у Ломбардії і Венето.

До 9 березня карантин був запроваджений по всій країні.

У лютому медичні експерти в Мілані висловлювали думку, що насправді новий коронавірус в Італії “циркулював непоміченим протягом кількох тижнів”, перш ніж його діагностували у першого хворого.

“Ми зрозуміли, що в Ломбардії було багато заражених людей задовго до 20 лютого, а це означає, що епідемія почалася набагато раніше”, – розповідав Стефано Мерлер з Фонду Бруно Кесслера, посилаючись на дослідження свого інституту.

Читайте також:  Вулиці перетворилися на річки: в Італії поселення біля озера Комо накрили потужні паводки

За його словами, в січні вірус в Італії вже точно був, але “не виключено, що й раніше”.

Дані, які свідчать про появу коронавірусу в Європі задовго до лютого, з’являлися й раніше. Як писала “Новинарня“, коронавірус, зокрема, виявили у зразках, відібраних на аналіз у 43-річного мешканця Франції ще в грудні 2019 року.

В Іспанії також було виявлено генетичні сліди коронавірусу в пробах стічних вод, узятих в середині січня в Барселоні, тобто приблизно за 40 днів до першого підтвердженого випадку інфікування в країні.

Нагадаємо, перші випадки захворювання на пневмонію, спричинену новим коронавірусом, який доти не спостерігався у людей, почали реєструвати в Китаї у грудні 2019 року.

Згодом вірус почали виявляти в інших країнах та частинах світу, й 11 березня ВООЗ офіційно оголосила глобальну пандемію нового коронавірусного захворювання COVID-19.

За даними інфографіки Університету Джонса Гопкінса, станом на 10:00 19 червня у світі лабораторно зафіксовано 8,489 млн випадків зараження коронавірусом. Щонайменше 454 тис. людей померли від ускладнень, викликаних COVID-19. Понад 4,157 млн – одужали.

В Італії, де на початку епідемії в Європі ситуація була найскладнішою, за весь час було діагностовано 238 159 випадків коронавірусу, померло 34 514 людей.

Станом на 19 червня лідером за кількістю заражених у світі є США (понад 2,191 млн осіб). Померли в Штатах 118,4 тис. людей, вилікувалися – понад 599,1 тис.

Далі за загальним числом інфікованих – Бразилія (978,1 тис.), Росія (560,3 тис.), Індія (380,5 тис.), Велика Британія (301,9 тис.), Іспанія (245,2 тис.), Перу (244,3 тис.), Італія (238,1 тис.), Чилі (225, 1 тис.), Іран (197,6 тис.), Франція (195,2 тис.), Німеччина (189,8 тис.), Туреччина (184 тис.), Мексика, Пакистан, Саудівська Аравія, Бангладеш, Канада, Китай та ін.

Читайте також:  Москаль знову послав Супрун, але цього разу – ще далі

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.