facebook

“Люди, включіть здоровий глузд…”: Лікар Дубровський про те, чому щодня зростає захворюваність на Covid-19

Погіршення ситуації про розповсюдження Covid-19 і загрози влади повернути жорсткий карнатин прокоментував на своїй сторінці лікар-інфекціоніст Київської міської клінічної лікарні #4. Він відмітив, що на його очах відбувається маніпуляція і перекручування фактів, і закликав громадян НЕ ПАНІКУВАТИ.

Звідусіль чую про погіршення ситуації із захворюванням на Covid-19 у столиці. Влада через це погрожує знову посилити карантин, а всі ЗМІ наввипередки публікують рекордно високі показники виявлених випадків хвороби. Знову накручується паніка і лунають погрози на адресу населення — мовляв, у всьому винні порушники санітарного режиму, які не носять масок, підходять близько один до одного, погано миють руки…
Друзі з насторогою перепитують, чи справді це так? Що там у лікарні? Чи правда, що стало гірше?
Дивлюсь я на все це з подивом і розумію, як на очах відбувається вміла маніпуляція та перекручування фактів. Як зі звичайних речей створюється проблема. І всі наслідки потім лягають на плечі громадян…
✅ Але про все по порядку.
В інфекційному госпіталі все не так просто. Хворих дійсно багато, але масового напливу хворих саме на Covid-19 немає! Ситуація з великою кількістю пацієнтів обумовлена насамперед потребою сортування й обстеження ПОТЕНЦІЙНО хворих перед тим, як перевести їх до інших, профільних стаціонарів. Після результатів таких обстежень діагноз Covid-19 підтверджується лише в невеликої частини госпіталізованих.
Статистика ж по зараженню саме Sars-CoV-2 по лікарні зовсім не погіршилася. Навпаки, поступово реєструється все менше таких хворих.
Звідки ж з’являється некоректна інформація?
Відповідь криється в неправильному підході до тлумачення статистичних даних. Насамперед всі коментатори привертають увагу до відірваних від реального життя показників, за якими, якщо придивитись уважніше, видно зовсім іншу картину. Звідки такі «високі» цифри?
ℹ 1. Масовий скринінг — вимушений, необхідний, обов’язковий крок для всіх, хто потребує госпіталізації. Довкола цього пункту більшість проблем і негараздів, але саме з-поміж цієї категорії пацієнтів і вдається виявити прихований, безсимптомний Covid-19. Люди навіть не знають, що вони хворі, в немає жодних симптомів, вони переносять хворобу «на ногах». Так, цих безсимптомних форм дуже багато. Наскільки вони заразні — іще точаться жваві дискусії.
⚠ Зараз людей поставили перед жорсткими вимогами — перед виходом на роботу, для госпіталізації в лікарню чи виїзду за кордон необхідно надати результати ПЛР-аналізу. І нікого не обходить, що на результати безкоштовного дослідження доведеться чекати аж 10 діб. Хочете швидше? Звертайтеся до приватних лабораторій. Втім, саме таким чином вдається реалізовувати більш-менш масовий скринінг. Тому зараз ми і спостерігаємо зростання показників захворюваності.
ℹ 2. Всі цифри, які ми отримуємо за результатами амбулаторних обстежень — 10-денного строку давності. Отже, ми ніби астрономи, які спостерігають за світлом далеких зірок — рахуючи свіжі цифри, ми насправді бачимо минуле. А тим часом більшість пацієнтів, у яких нібито сьогодні виявили хворобу, вже встигли навіть одужати.
‍♂ А тепер ввімкнімо трохи здорового глузду.
Усі звертають увагу на кількість людей, які захворіли (точніше сказати — на тих, у кого виявили хворобу) — але ніхто не ставить акцент, що водночас пропорційно НЕ ЗБІЛЬШИЛАСЯ кількість летальних випадків. А це надзвичайно важливо ❗ Бо як можна казати про погіршення ситуації, коли ситуація стабільна? Ба більше: вона набагато краща, ніж у минулі місяці. ‍⚕ Усі лікарі інфекційних стаціонарів запевняють — кількість госпіталізованих хворих із діагнозом Covid-19 НЕ ЗБІЛЬШИЛАСЬ ❗

Читайте також:  Додаткові пенсії, субсидії та допомога: Уряд оголосив про шалені виплати українцям через коронавірус

✅ Наразі ми маємо справу з безсимптомними формами, з якими заражені не звертаються до лікарів і тим паче не лягають у лікарню. Про що це свідчить?
А свідчить це про те, що жодні карантинні засоби неспроможні обмежити поширення вірусу. ☣ Як виявити у клінічно повністю здорової людини Covid-19? Лише масовим тестуванням. Але чи реально це? Або навіть — чи це потрібно?
〽 Статистика — наука цікава, але нею треба вміти правильно користуватися. Збільшення кількості виявлених випадків хвороби в жодному разі не свідчить про погіршення ситуації. Адже в березні та квітні взагалі майже нікого не обстежували (окрім госпіталізованих). Тож із чим порівнювати? З нулем? Але в такому разі навіть +1 — уже погано…
Тож не панікуйте. Аналізуйте інформацію, яку подають ЗМІ. Відпочивайте. Зміцнюйте імунітет. Словом — насолоджуйтесь літом. ‍♂ Усе йде природньо й очікувано.
‍ А ми, медики, залишатимемося напоготові. Про всяк випадок.



Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.