facebook

Як шахраї видурюють кошти у франківців

За останні два тижні до правоохоронців на Івано-Франківщині звернулося близько десятка потерпілих із повідомленнями про факти шахрайства.



Потерпілі, як правило, описують одні й ті ж елементи шахрайства. Спочатку невідома особа телефонує на мобільний телефон до громадянина, який є користувачем банківських послуг, та представляється його працівником. Відтак повідомляє, що банківська картка користувача заблокована, з неї, приміром, намагалися зняти кошти. Для того, щоб її розблокувати, необхідно назвати номер своєї карти та код доступу. Виконавши умови шахраїв, потерпілі згодом отримують смс-повідомлення про те, що з їх рахунку знято кошти.

Зокрема, один з таких випадків трапився з мешканкою Івано-Франківська. За такою схемою зловмисники видурили у жінки майже 15 тисяч гривень з її банківського рахунку.

Повідомлення аналогічного змісту надійшло напередодні в міліцію від мешканки Верховинського району. Щоправда, її телефоном повідомили, що хтось намагається зняти грошові кошти з її кредитної картки. Щоб упередити незаконний доступ до рахунку, за словами невідомця, потрібно було продиктувати коди пітвердження, які прийшли під час розмови на номер заявниці. Жінка продиктувала співрозмовнику необхідні реквізити, а після завершення розмови їй надійшло смс-повідомлення про відрахування з її кредитної картки коштів в сумі 21 720 грн, повідомляє прес-служба управління МВС в Івано-Франківській області.

За кожним з випадків правоохоронці розпочали кримінальні провадження за ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Пошуки зловмисників тривають, а міліціонери вкотре звертаються до громадян із проханням бути більш обачними та не довіряти особам, які намагаються дізнатися реквізити банківських карт.

Щоби не стати жертвою шахрайств з пластиковими картками, слід пам’ятати такі правила:

– якщо вам дзвонять нібито з банку і просять назвати особисті відомості – це привід насторожитися. Якщо ви сумніваєтеся, чи дійсно вам дзвонить справжній співробітник – запитайте, коли і в яке відділення ви можете підійти, щоб вирішити проблему особисто, а не телефоном;

– банки ніколи не проводять ідентифікацію власника картки при вихідному дзвінку – тільки якщо ви самі дзвоните в банк;

– яке б СМС-повідомлення ви не отримали від банку – завжди читайте його зміст;

– ніколи не називайте третім особам (в тому числі співробітникам банку, а також знайомим, друзям, родичам, продавцям в магазині) пін-код вашої картки, а також секретні одноразові коди;

– ніколи не розголошуйте свій пін-код стороннім особам, у тому числі родичам. Банківські працівники не мають права запитувати у вас пін-код. Не записуйте пін-код на картках;

Читайте також:  Що залишили після себе "облагороджувальники" зі сходу

– якщо працівник банку (або особа, що представилася ним) пропонує вам по телефону допомогти в проведенні якихось дій з картою (наприклад, активувати в банкоматі) – наполягайте на проведенні їх у відділенні банку.

Часто жертви шахрайства дивуються: звідки шахраї знають про них так багато? Насправді, по номеру картки легко дізнатися ім’я її власника. Потім за іменем потенційної жертви в соцмережах шахраї можуть дізнатися її мобільний номер та інші дані, за допомогою яких вони і будуть надалі зображати “всезнаючого” співробітника банку;

– якщо ви загубили мобільний або сім-карта перестала працювати, відразу ж заблокуйте прив’язані до цього номеру телефону банківські картки;

– будьте в курсі послуг, які надаються по вашій карті, можливих способів шахрайства, вивчіть правила безпечного користування карткою.

Якщо ви підозрюєте, що відомості картки потрапили до шахраїв, або вже виявили пропажу коштів, то в першу чергу потрібно заблокувати картку. Якщо мова йде про шахрайство, крім звернення в банк, необхідно звернутись в міліцію.

джерело http://versii.if.ua/novunu/yak-shahrayi-viduryuyut-koshti-u-frankivtsiv/

Шукайте деталі в групі Facebook