facebook

Українці в Польщі можуть отримати виплати за втрачену роботу

Польський президент підписаний закон, який дозволяє отримати компенсацію тим, хто втратив роботу через ситуацію з COVID-19. Виплати в розмірі 1400 злотих (9400 грн) на місяць передбачені громадянам Польщі, громадянам країн ЄС, а також деяким категоріям іноземців з третіх країн.

Як повідомляє “Gazeta.ua”, на Доплату солідарності можуть розраховувати:


власники карт сталего побиту і карт довгострокового резидента ЄС, в т.ч. виданих іншими країнами Євросоюзу (при постійному проживанні іноземця в Польщі);
особи, які мають блакитні карти (дозвіл на роботу, що вимагає високої кваліфікації);
особи, які перебувають в РП з гуманітарних обставин (біженці, захист, толерантне перебування і т.п.);
ті, хто володіє дозволом на перебування і роботу в якості члена правління юридичної особи;
члени сімей поляків або громадян ЄС, які проживають в РП, що володіють картами часового побиту, в тому числі тільки подали документи на такі карти (мають відповідний штамп), якщо на момент подачі у них була попередня КПП;
ті, хто має карту Побиту по роботі-єдиний дозвіл на перебування і роботу, або польську робочу візу.

“Останній пункт значно розширює можливості вихідців з України, Росії та Білорусі, які приїхали до Польщі з метою роботи, але звільнених через коронавірус. Виплати можуть бути здійснені протягом трьох місяців-червень, липень і серпень. Нарахування буде проводитися з того місяця, в якому подано заяву. Наприклад, при подачі в останній день червня є шанс отримання доплат за три місяці, а в перший день серпня – тільки за один”, – каже юрист з міжнародного працевлаштування Ярослав Стецюн.

Як зазначається в публікації, подати заяву на виплати Dodatek solidarnościowy можуть і особи, які стоять на обліку на біржі праці. Однак в цьому випадку виплата допомоги по безробіттю припиняється на час отримання доплат. Останній день подання заяви на Доплату солідарності – 31 серпня 2020 року.

Читайте також:  Нова грошова допомога для українців в Польщі: хто зможе отримати 700 та 600 злотих

“Подати заяву можна тільки онлайн через спеціальний сервіс Platforma Usług Elektronicznych ZUS. Для цього необхідно мати Підтверджений профіль, що можна зробити за допомогою аккаунта в системі ePUAP або за допомогою Інтернет-банкінгу всіх найбільших фінансових установ Польщі”, – додає юрист.

До речі, зарплата в Польщі залежить від договору на роботу, який уклав працівник та податків, які з неї вираховуються, йдеться у повідомленні. Переважно усі роботодавці вказують суму брутто, тобто без вирахування податків. Механізм обрахунку “чистої зарплатні” складніший, ніж в Україні, але приблизно від цієї суми потрібно відняти 30- 35% заробленого.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.