facebook

Путлер об’єднав Україну: рівень підтримки Незалежності високий як ніколи

Навіть після того як у 1991 році Україна проголосувала за незалежність, відносини між двома країнами залишилися досить теплими. Однак анексувавши Крим і розв’язавши війну



на південному сході України, Путлер перетворив братів у ворогів. За останні півтора року відношення української громадськості до Росії стало різко негативним. Згідно з даними Київського міжнародного інституту соціології, у вересні 2013 року, напередодні революції на Майдані, 88% українців ставилися до Росії «позитивно». До травня 2015 ця цифра знизилася до 30% (і вона була б набагато нижчою, якби в опитуванні не приймали участь жителі утримуваних ополченцями районів на південному сході країни). «Братство скінчилося». Це перешкодить спробам Кремля повернути Україну на орбіту Росії, як він зробив після Помаранчевої революції 2004 року. Путлер досі називає росіян і українців «єдиним народом», однак самі українці з ним не згодні.

Ознаки змін у настрої українців можна помітити на вулицях українських міст. Люди часто просто бойкотують російські товари: на полицях в супермаркетах з’явилися таблички, що відзначають російську продукцію. Вивіска перед входом в київський Музей Михайла Булгакова (який народився в Києві і писав російською мовою) повідомляє, що там не будуть раді відвідувачам, що підтримують військову окупацію України. Недалеко від Арки Дружби народів торговці, які раніше продавали сувеніри з радянською символікою, тепер пропонують товари та сувеніри патріотичного та антиросійського змісту. «Разом з перевагами людей змінився і наш асортимент», – говорить Артем Шумилов, що продає туалетний папір із зображеннями Путлера на Андріївському узвозі.

Чим довше триває війна, тим міцніше вкорінюється таке ставлення українців до Росії. Український дипломат Олександр Щерба утримався від участі в протестах на Майдані, назвавши себе «євроскептиком і русофілом» на своїй сторінці в Facebook в кінці 2013 року. «Я був готовий пробачити Росії багато що, – сказав пан Щерба, який сьогодні займає посаду посла України в Австрії. – Але зараз все абсолютно ясно: вони стали нашими ворогами». Навіть ті українці, які сприйняли анексію Криму, почали ставитися до Росії інакше.

Читайте також:  Одразу двоє військових з Івано-Франківщини віддали жuття за Україну

Згідно з результатами опитування, проведеного Міжнародним республіканським інститутом, більшість жителів контрольованих урядом територій підтримують вступ України в Євросоюз, і тільки 13% висловлюються на користь російського Митного союзу. Уряд України вже приступило до будівництва стіни вздовж її кордону з Росією, що стало символічним жестом, що відображає переважаючий настрій в країні. Рівень підтримки незалежності України ніколи раніше не був таким високим. «Путін зробив для об’єднання України більше, ніж будь-хто інший», – сказав один з чиновників адміністрації українського Президента.

Джерело – http://www.economist.com/news/europe/21654663-war-has-made-most-ukrainians-see-russians-enemies-not-friends-putin-uniter

Шукайте деталі в групі Facebook