facebook

Помер американський джазовий музикант Гюнтер Шуллер

Музикант помер на 90-му році життя.

1642573



У Бостоні на 90-му році життя помер джазовий музикант і композитор Гюнтер Шуллер. Про це повідомив син музиканта Ед Шуллер.

Шуллер народився 22 листопада 1925 року в Нью-Йорку у родині музикантів. Навчившись грі на валторні, він з підліткового віку почав грати в оркестрі Цинциннаті в 1940-х роках, а потім приєднався до оркестру Метрополітен-опера, де залишався до 1959 року.

Як джазовий музикант Шуллер почав кар’єру в складі групи Майлса Девіса. У середині 1950-х років він об’єднався з джазовим піаністом Джоном Льюїсом, котрий навчався класичному виконанню. Результатом співпраці стало створення “Сучасної джазової спільноти”, що уособлює поєднання джазу і класики.

У Массачусетсі Шуллер і Льюїс заснували свою школу джазу. На переконання Шуллера, музиканти обох жанрів можуть вчитися один в одного.

Шуллер є автором терміну “третя течія”, під яким він розумів результат злиття двох основних музичних жанрів.

У 1967-1977 роках Шуллер був президентом Консерваторії Нової Англії в Бостоні, де заснував першу видачу дипломів за джазовою програмою. Там же він заснував ансамбль, який завоював премію Греммі в 1973 році.

Шуллер написав понад 200 композицій, у тому числі соло і оркестрових творів, що належать до камерної музики, опери та джазу.

Як повідомляв Кореспондент.net, 11 червня від зупинки серця помер саксофоніст і композитор Орнетт Коулман.
За матеріалами: Lenta.ru

Читайте також:  Кадиров і Тіматі відмовилися від iPhone на користь вітчизняного виробника

Шукайте деталі в групі Facebook