facebook

Вчинок слабкої людини”, “Песець біля воріт” та втрата 1,7 мільярда доларів: реакції на заяву голови НБУ про відставку

Голова Національного банку Яків Смолій написав та подав на ім’я президента Володимира Зеленського заяву про відставку через “систематичний політичний тиск”. “Це унеможливлює ефективне виконання мною як Головою покладених на мене обов’язків керівництва діяльністю Національного банку та взаємодію з іншими державними органами. Своєю відставкою я прагну застерегти від подальших спроб підірвати інституційні основи центрального банку в Україні”, – повідомив Смолій. “Гетьман” зібрав думки та заяви укра нських економістів, банкірів політиків та міжнародних оранізацій на заяву голови НБУ про відставку.

Наслідки та реакція
Зокрема на заяву про відставку голови НБУ майже зразу відреагували Посли країн “Великої сімки”. На їх думку, незалежність Нацбанку є фундаментальним досягненням для України та закликали не підривати цю інституцію, оскільки це ставить під загрозу проведення та підтримку реформ в Україні.

У МВФ зауважили, що під керівництвом Смолія, в Україні було досягнуто істотних звершень у забезпеченні ціновоі стабільності, та зауважили, що незалежність НБУ “перебуває в центрі програми, що підтримується МВФ, і ця незалежність має бути забезпечена і наступником голови”.

Крім того, Україна скасувала угоду на розміщення євробондів на 1,7 мільярда доларів. Її уклали буквально напередодні заяви Смолія про відставку. Аналітик інвестиційної компанії ICU Михайло Демків у коментарі “Громадському” зазначив, що таке рішення може бути пов’язане з довгостроковою ціллю — зберегти довіру інвесторів до України.

Хто може замінити Смолія
Не виключено, що Яків Смолій ще може залишитися на посаді, якщо Банкова “здасться” під натиском “аргументів” західних партнерів України і в першу чергу МВФ, який регулярно нагадує про збереження незалежності Нацбанку. Однак, співрозмовники ЕП у Верховній Раді повідомили, що наразі розглядаються три можливі кандидатури на посаду голови НБУ.

Читайте також:  У Зеленського готують революцію: депутатів будуть звільняти, деталі історичного закону

Володимир Лавренчук. Колишній голова правління “Райффайзен банку Аваль” вже був кандидатом на посаду голови НБУ після відставки Валерії Гонтаревої. Після 14 років роботи у “Райффайзені” банкір повідомляв про зацікавленість у роботі в наглядовій раді одного з держбанків, але наразі є безробітним.

Кирило Шевченко. Чинний керівник державного Укргазбанку. В інтерв’ю ЕП висловлював незгоду з окремими рішеннями Національного банку щодо зміцнення курсу гривні у 2019 році та повільного зниження облікової ставки.

Тимофій Милованов. Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства в уряді Олексія Гончарука та президент Київської школи економіки. Професор Піттсбурзького університету на посаді міністра займався питанням відкриття ринку землі, але в результаті розкритикував ухвалений нардепами законопроєкт.

Що думають в Україні
Олексій Гончарук, Прем’єр-міністр України 2019-2020: “Дякую за роботу, Якове Васильовичу”
“Минулого літа кожна промова Президента починалась з «ми поважаємо і підтримуємо незалежність НБУ». Це перша і головна ідея, яка лежала в основі нашої економічної стратегії. Бо репутація НБУ — це фундамент для залучення інвестицій в нашу країну. Тепер цій репутації завдано чергового важкого удару”.

Глава наглядової ради Октава Капітал Олександр Кардаков: “Песець вже біля воріт”
“У нинішній час – це втрата останнього острівця здорового глузду та професіоналізму …
Готуємося до польоту гривні? Включення друкарського верстата? Причина відставки – тиск з боку ВСІХ. З такими друзями і ворогів не треба”.

Олексій Мушак, народний депутат України 2014-2019 років радник прем’єр-міністра України у 2019-2020: “Вчинок слабкої та наївної людини”
“Вчинок слабкої та наївної людини. Я був в політиці і знаю що таке політичний тиск. Так от руки ніхто в двері не вставляв, фінансово голова НБУ незалежний, якщо за ним нема кримінальних вчинків, то заставити його добровільно піти у відставку неможливо. Звичайно, є ще сім’я але то вже таке (…)

Що стосується країни, то це вірний крок до катастрофи. НБУ був останнім форпостом якоїсь адекватності та прогнозованості. Ще трішки таких залишилося в Кабміні, але їм небезпечно показувати прояви розуму, бо під звільненню підуть під раз”.

Директор ДП «Прозорро.Продажі» Олексій Соболєв: ” Час для вихода пан Смолій вибрав поганий”
“Погано звичайно, але тепер наше з вами завдання, щоб НБУ очолила ціннісна та фахова людина. Знаю такі є і іх більше ніж в інших галузях, що добре. Хоча останній трек рекорд призначень не дуже, що погано.

АПД: а от час для вихода пан Смолій вибрав поганий (чи для когось навпаки гарний). Україна зараз розміщує євробонди і інвестори будуть вимагати більшу дохідність. Перекладаю: ми за користування цим кредитом заплатимо на багато мільйонів доларів більше ніж могли б. Це погано.

АПД2: а ні, все з бондами ок. Щойно розмістили, то вийшла заява. Кинули інвесторів трішки, але гроші країна не переплатить”.

Ярослав Железняк, народний депутат від “Голосу”: “Маємо три сценарію з вихом з ситцації, і один з черговим стрибком на граблі”
“Ми маємо мінімум чотири сценарія розвитку події:

1) Президент як би поцікавиться що там з політичним тиском і не прийме відставку. А, навпаки, розбереться з тим політичним тиском.

2) Мій Комітет не схвалить відставку. Ну і спитає про політичний тиск

3) В раді знайдеться мінімум 198 притомних людей, які перед тим як голосувати за відставку спитають про політичний тиск. І не проголосують.

4) Президенту, Комітету і 226+ депутатам пофіг на політичний тиск і вони у турборежимі звільнять Смолія. Що вже втрачати, криза так криза!

Отже, маємо три сценарію з вихом з ситцації, і один з черговим стрибком на граблі) Давайте відверто, хто ще тут вірить вони НЕ оберуть останній сценарій??? )))))”

Олена Білан, Головний економіст Dragon Capital: “… скоро опинимося на порозі ще й кризи фінансовї”
“Складно уявити гіршу новину для української економіки, ніж відставка Голови Нацбанку в розпал економічної кризи через політичного тиску. Якщо відставку буде прийнята, а в НБУ призначать лояльне керівництво, то ми скоро опинимося на порозі ще й кризи фінансовї”.

Читайте також:  Зеленський запропонував відстрочку для "євроблях"

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.