facebook

Розкрита нова схема шахрайства з квартирами: страждають пенсіонери та заробітчани

Фахівці розповіли, як не стати жертвою квартирних аферистів



В Україні розкрили нові схеми афер з квартирами літніх людей і тих, хто виїхав на заробітки в інші країни. Шахраї змушують довірливих громадян обманом підписати документи або їх підробляють, щоб заволодіти майном.

Як пише видання OBOZREVATEL, в деяких таких схемах беруть участь також чиновники Міністерства юстиції, які допомагають злочинцям. Вони за підробленими документами вносять дані до реєстру прав на нерухомість.

“Найчастіше в схемі бере участь реєстратор або нотаріус. Найлегше увійти до реєстру і внести дані. Але й обчислити винуватця в такому випадку легко. Другий варіант – підробити, наприклад, документи на кредит під заставу квартири, дочекатися прострочення кредиту і домогтися, щоб до реєстру внесли зміни. Але в такому разі потрібен “свій” нотаріус”, – розповів юрист Олександр Плахотнюк.

Він пояснив, що квартири, які змусили віддати силою, потім перепродують ще кілька разів і в результаті – повернути нерухомість стає практично неможливо.

“Кілька тижнів тому в Запоріжжі було рішення, згідно з яким відмовили визнати недійсним право власності на квартиру, яка двічі перепродувалася, а спочатку була забрана силою. Було доведено, що житло забрали у першого власника з застосуванням психологічного та фізичного насильства. Жертву змусили підписати доручення на право розпоряджатися майном. Але якщо квартиру кілька разів перепродували, повернути її вкрай складно”, – пояснив правозахисник.

У подібних схемах також фігурують квартири тих, хто виїхав за кордон. Злочинці з’ясовують, що житло стоїть порожнє, підробляють договір купівлі-продажу і продають квартиру на підставну особу, після – операцію ще раз повторюють. В таких схемах використовують паспорти “несвідомих українців”, які за невелику плату надають свої документи для афери. Власники житла часто навіть не підозрюють про те, що відбувається.

Читайте також:  У чоловіка з Франківська вкрали гроші, які були на лікування важкохворого 10-річного сина

Як убезпечити себе при купівлі нерухомості

При покупці житла зробіть виписку і дізнайтеся про всі операції з даною квартирою за останній час. Якщо операцій було багато – це привід для занепокоєння.

Якщо у вас є родичі-пенсіонери, то підтримуйте з ними контакт, відвідуйте їх і розкажіть про те, як шахраї можуть позбавити їх квартири. Поясніть, що ніяких документів підписувати не можна. Люди похилого віку, до яких часто приїжджають родичі й за якими є нагляд – набагато рідше стають жертвами аферистів.

Будьте уважні до одиноких і літніх сусідів. Якщо помітите підозрілих особистостей, то є шанс запобігти злочинові.

Якщо їдете надовго – не залишайте свою квартиру без нагляду. На час відсутності можна укласти договір з рієлторським агентством, здати квартиру через знайомих або запропонувати друзям, родичам пожити в ній у вашу відсутність.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.