facebook

Українець співав “Рідна мати моя”, поки йому робили операцію на мозку

В Україні провели операцію на мозку пацієнту у свідомості



Українець співав “Рідна мати моя”, поки йому робили операцію на мозку, щоб видалити пухлину. Лікарі кажуть, що такі унікальні хірургічні втручання є звичними не тільки у світі, але і в Україні.

Медики стверджують, що головний мозок не має больових рецепторів, тому для пацієнта такі операції безболісні. Але рецептори є на шкірі голови, черепа, оболонки головного мозку. Для цього людину знеболюють, але на певному етапі “будять”.

Адже коли пацієнт у свідомості, є можливість перевірити певні ділянки мозку до того, як видалена пухлина. Це мінімізує пошкодження, ризик паралічу або втрати важливих функцій в зоні головного мозку, пише Expres.online.

“Під час нейрохірургічних втручань є високий ризик ушкоджень у певних структурних частинах головного мозку, які відповідають за здатність людини до життєво важливих функцій. Коли пацієнт знаходиться під повною анестезією, неможливо перевірити, чи в певний момент операції ніщо не загрожує ділянці, яка контролює, наприклад, дрібну моторику. А якщо хворий у свідомості, хірург може попросити виконати якусь дію, щоб переконатися, що процес операції проходить успішно”, – говорить професор Олег Кришталь, академік Національної академії наук, нейрофізіолог.

Цей метод називається “wake-up анестезія”, і в Україні такі операції роблять вже 30 років. Приміром, якщо пухлина знаходиться в зоні мовлення або в зоні руху, пацієнта просять, наприклад, стискати руками або м’ячик розмовляти, а іноді навіть співати.

Під час деяких операцій з пацієнтом постійно спілкуються. Якщо він починає говорити гірше, значить, що хірург занадто близько до зони мовлення і “йти” далі не можна. Якщо з’явилася проблема з моторикою – значить, під загрозою інша важлива зона.

Читайте також:  Глобальне потепління знищить цілі держави: які країни в небезпеці

“Під час операції хворий співав пісню “Рідна мати моя”. При співі можна краще відчути плавність мови, випадіння тих чи інших функцій… Після видалення пухлини знову ввели пацієнта в наркоз, а через певний час він прокинувся. Все пройшло успішно”, – згадує випадок з практики Микола Поліщук, нейрохірург, доктор медичних наук, член-кореспондент Академії медичних наук України.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.