facebook

Коронавірус несе фрагмент ВІЛ і швидко мутує, медики за ним не встигають, – епідеміологиня

В Україну можуть прийти пташиний і свинячий грипи, разом із коронавірусом вони становлять чималу загрозу. Вакцина від COVID-19 під великим питанням, оскільки вірус дуже швидко мутує, об’єктивні факти вказують на штучне походження.



У його геномі присутній фрагмент ВІЛ, але поводиться інакше. Через пів року після початку пандемії коронавірус помітно послабшав. Про це та багато іншого у бліц-інтерв’ю OBOZREVATEL розповіла лікарка-імунологиня, ревматологиня, епідеміологиня Людмила Смоліна.

– До нас іде новий штам свинячого грипу?

– Пташиний грип чи свинячий, для нас це вже не нове. Але будь-який грип мутує і може бути страшним для нас, бо ми не знаємо, як він промутував і як вражатиме разом із коронавірусом, який теж послаблює імунітет населення. Нашарування можливе чи ні, але як після цього виживати?

Напевно, все ж таки гряде ера вірусів.

– А маски, дезінфекція рук, дистанція допоможуть?

– Це має бути обов’язковим, бо кожен вірус має ліпідну оболонку, яка вбивається спиртами і милом. У будь-якому разі, захист буде, а наскільки якісним – це інше питання.

Маска, по суті, не захищає від вірусу. Вона обмежує кількість вірусного навантаження. Грубо кажучи, можна вдихнути мільйон клітин, а з маскою колонія буде трохи меншою. Відповідно, навантаження менше й імунітет може впоратися.

– До осені ми можемо очікувати вакцину від пташиного і свинячого грипу?

– Я гадаю, так.

– Якою може бути смертність від них?

– Ці грипи за багато років уже більш-менш досліджені. Можна навіть розібратися з їхніми мутаційними змінами. Але, так чи інакше, є противірусні препарати, які показали себе дуже непогано.

На відміну від них коронавірус, який, швидше за все, виведений штучно, мутує дуже швидко. Ми за ним не встигаємо.

Читайте також:  В Україні фермери цинічно розправилися з кавунами: відео обурило українців

Україна входить до списку країн, яким пропонували брати участь у дослідженні пробної вакцини, але чи будуть вони проводитися, поки невідомо.

– Що вказує на “штучність” коронавірусу?

– У його геном вбудовано кілька частин різних вірусів, зокрема ВІЛ.

– У природних умовах такого бути не може?

– По суті, так. Це вшиті фрагменти. І це доказ того, що коронавірус – лабораторно виведений вірус.

Крім того, він дуже неспецифічний у середовищі. Через пів року після початку пандемії він суттєво послабшав. Так чи інакше, але такої поголовної смертності, як була в Італії, вже немає. Чому? Не тому, що почали краще лікувати. Якщо чесно, не зрозуміло, як лікувати. Лікують симптологічно.

Але він дуже швидко мутує і проявляє себе слабшим, ніж на початку. Наприклад, якщо захворіла одна людина, друга, третя, то вже у п’ятої, зараженої від першої, вірус може проявитися не так активно. Є поняття регресу.

Одночасно є ситуації, коли на рівному місці людина помирає від коронавірусу. Мій колега з Інституту раку помер, при цьому нічого не віщувало біди.

Тут є незрозумілі моменти – як працює вірус, чому вмирають молоді люди.

Є версія про те, що причина смерті – тромбоутворення. Відбуваються мікротромбози систем і органів. Хтось каже, що відбувається ураження слизових легенів. Розтин померлих та їхнє дослідження не дозволяють. Це ускладнює розуміння того, що відбувається.

– Тим не менш, ви сказали, що коронавірус слабшає. Це пов’язано з мутаціями?

– Так.

– Хтось висловлював припущення, що врешті-решт він може мутувати до такого стану, коли вже не буде небезпечний для людини.

– Коронавірус існує у тваринному світі. Але річ у тім, що в ньому є фрагмент інформації, як у ВІЛ. Не можна передбачити, як він мутуватиме далі.

Читайте також:  Степанов сказав, як довго діють антитіла до COVID-19

Чому ВІЛ такий страшний? Бо щеплення від нього немає, він постійно мутує. Ми можемо тільки робити противірусну терапію, придушувати ці клітини.

Тому щеплення від коронавірусу немає. Єдиний варіант – плазма крові перехворілих людей. І то не факт, бо людина може бути заражена вже іншим підвидом вірусу, тож її імунітет відреагує інакше.

– Коронавірус може поводитися як ВІЛ?

– Ні, не так. ВІЛ повільно абсолютно вбиває людину. Якщо людина заразилася, одужати неможливо. Бо ВІЛ маскується під людські клітини, і організм його не бачить, щоб убити. Тому ми даємо ретровірусну терапію, яка вражає і хорошу, і погану імунну систему.

А при коронавірусі люди одужують.

– Що ви можете сказати з приводу бубонної чуми, яка проявилася в Монголії?

– У них там спека, повна антисанітарія. Я вважаю, що у нас умови кращі.

– Основна причина поширення цього захворювання – антисанітарія?

– Так. Бубонна чума передається фекально-орально, не повітряно-краплинним шляхом, як грип. Якщо не помили руки після туалету…

– Тобто вона не становить загрози, якщо просто більшість населення дотримуватиметься елементарних санітарних норм?

– Так. Але бубонна чума передається і з гризунами. Якщо у нас буде багато гризунів-паразитів, які переносять вірус, це може становити небезпеку. Тому потрібно, щоб була ще й дезінфекція в плані гризунів.

– Уявіть ситуацію: заражені миші жили в зерні, потім це зерно змололи на борошно, а з нього спекли хліб. Він може бути небезпечний?

– Ні, бубонна чума передається не так, а через шкіру. Необхідний прямий контакт і вірус має якимось чином потрапити в кров. Якщо людину вкусила мишача чи щуряча блоха, або сама щур чи миша, на цьому місці на шкірі на 2-7-й день починає утворюватися бубонний міхур за рахунок збільшення лімфовузлів. З’являється температура, озноб, сильні м’язові болі, може бути ураження легенів.

Читайте також:  Українку, яка народила на робочій зміні в Польщі судитимуть: “Сховала й намагалася вбити”

Але від борошна – ні, нічого не буде.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.