facebook

Відтепер документ про вищу освіту можуть анулювати

Міністерством освіти і науки розроблений проект Порядку скасування рішення про присудження ступеня вищої освіти та присвоєння відповідної кваліфікації.



Документ розроблений з метою реалізації норм Закону України «Про вищу освіту».

Порядок регулює процедуру скасування закладом вищої освіти рішення про присудження ступеня вищої освіти та присвоєння відповідної кваліфікації у разі виявлення порушення здобувачем вищої освіти норм академічної доброчесності.

Під дію документа потраплятимуть рішення про присудження ступенів вищої освіти «молодший бакалавр», «бакалавр» і «магістр» та присвоєння відповідних кваліфікацій, прийняті закладами вищої (фахової передвищої) освіти (науковими установами) незалежно від їхнього підпорядкування та форми власності.

Передбачається, що скасування рішення про присудження ступеня вищої освіти та присвоєння відповідної кваліфікації у разі виявлення фактів порушення здобувачем вищої освіти академічної доброчесності здійснюватиметься закладом освіти, який присудив відповідний ступінь вищої освіти, або його правонаступником.

Окрім того, заклади освіти будуть зобов’язані вживати заходів щодо запобігання та виявлення фактів порушень норм академічної доброчесності здобувачами, зокрема під час виконання і захисту ними кваліфікаційних робіт, складання Єдиного державного кваліфікаційного або атестаційних іспитів.

Проектом документа також встановлено, що заклад освіти ініціюватиме процедуру виявлення та встановлення фактів порушення академічної доброчесності за власною ініціативою або на вимогу Міністерства освіти і науки, Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, Національного агентства кваліфікацій, Державної служби якості освіти, інших державних органів.

Результатом розгляду справи щодо можливих порушень академічної доброчесності можуть бути: висновок про відсутність або наявність виявлених фактів порушень, скасування прийнятого рішення про присудження ступеня вищої освіти та присвоєння відповідної кваліфікації, рішення про притягнення особи до одного чи декількох інших видів академічної відповідальності або рішення про відсутність підстав для скасування ступеня вищої освіти та присвоєння відповідної кваліфікації.

Читайте також:  МОН офіційно змінило дату початку ЗНО

При анулюванні документа про вищу освіту також анулюватимуться документи про вищу освіту щодо ступенів, отриманих на основі анульованого документа про вищу освіту.

У Міністерстві освіти і науки наголошують, що вирішення питання скасування рішень про присудження ступеня вищої освіти та присвоєння відповідної кваліфікації є надзвичайно важливим для сприяння закріпленню культури академічної доброчесності у освітньому середовищі і суспільстві в цілому.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.