facebook

«Вчителі не працюватимуть у три зміни, вони просто підуть зі школи»: ризики дистанційного навчання

Положення про дистанційне навчання в Україні не оновлювалося ще з 2013 року.
До нового навчального року залишилося півтора місяця, але як саме навчатимуться діти – вдома чи за партами – залежатиме від епідемічної ситуації в країні. Наразі МОН спільно з МОЗ розробляють план і правила, згідно з якими відбуватиметься організація освітнього процесу в сучасних карантинних умовах.

Однак чи готова сфера української освіти до дистанційного формату? Чи впораються вчителі, батьки та учні з викликами онлайн-навчання?

«ТСН. Тиждень» підготувало спеціальний сюжет, присвячений плюсам та мінусам дистанційної освіти. Найболючіше її відчули багатодітні родини, у розпорядженні яких – лише 17 квадратних метрів, що слугують кухнею, спальнею, залою та гардеробною водночас.

У сім’ї Масензових троє школярів та брак ґаджетів, а уроки «Всеукраїнської школи онлайн» можна повноцінно дивитися лише одній людині. В таких умовах вже не йдеться про успішність та високі оцінки – у дітей вони суттєво знизилися у порівнянні з періодом офлайн-навчання. Та й відкласти необхідну суму на планшет чи комп’ютер складно, якщо мама у декретній відпустці, а батько – бюджетник.

У Міністерстві освіти і науки телеуроки називали єдиним порятунком для таких родин як ця, бо майже пів тисячі українських шкіл не мають доступу до інтернету – це офіційно. А скільки учнів без доступу до мережі, насправді не знає ніхто.

Немає й обіцяної МОН національної освітньої електронної платформи для дистанційного навчання, яка б об’єднала уроки та контрольні тести для всіх учнів, методичні розробки для вчителів та можливість контролювати успіхи дітей для батьків.

Володимир Божинський, керівник експертної групи директорату шкільної освіти, зазначив, що наразі у МОН дійсно працюють над електронною платформою:

Якби це було просто, ми б її вже запустили. Але платформа складна, на неї потрібен час.

Положення про дистанційне навчання в Україні не оновлювалося ще з 2013 року – і це при тому, що дистанційна школа вже існувала, давала державний атестат, однак не була надто поширеною.

Читайте також:  Богатирьова вийшла із СІЗО: перші деталі

Деякі батьки свідомо обрали дистанційне навчання як найзручніший формат освіти. Так, мама шестикласниці Діани, Ярослава Золотко, переконана, що можливість вчитися вдома – це ще й, насамперед, питання безпеки:

Я не уявляю, що моя дитина шість уроків буде сидіти в масці, я не уявляю, що моя дитина вимушена буде пхатись у натовп, у маршрутку. Я не уявляю, як можна організувати термометрію, яку вже анонсувало МОН – щодня всім класам, всім учням.

Щоб залучитися підтримкою однодумців, пані Ярослава навіть зареєструвала на сайті Президента петицію «Дати школярам можливість навчатись онлайн з 1 вересня», проте поки що вона у соцмережах не популярна.

Віддає перевагу дистанційній освіті й мама семикласниці Вероніки, яка навчається у такому форматі вже 2 роки:

Немає криків, немає принижень, дитина працює у своєму темпі, у своїй обстановці, де їй комфортно.

У звичайній школі донька мала високий рівень навчальних досягнень, на дистанційному – теж. Головне правило – самоорганізація, чіткий режим та зручна платформа для навчання. Учитель завжди на зв’язку і навіть складну теорему пояснює просто і зрозуміло.

Результатами досвіду дистанційного навчання навесні залишилась незадоволена значна кількість батьків. За підрахунками, лише 18% педагогів звичайних шкіл на вимушеній онлайн-освіті змогли швидко перелаштуватися і справді давали знання на відстані.

Ольга Білодід, директорка дистанційної школи, пояснила:

Освітній процес не готовий був весною перейти на дистанційний формат. У нас не було інструментарію, алгоритму переходу. Нагально всіх кинули у дистанційне навчання і при тому не навчили, як.

Проте деякі вчителі завиграшки впоралися зі своїм завданням і змогли організувати якісну освіту на відстані. Так, столичний вчитель української мови та літератури Олександр Черкас користується майже двома десятками ґаджетів, щоб проводити цікаві заняття. Секрет його успіху – не боятися вчитися самому.

Читайте також:  Невакцинованих вчителів можуть змусити за власний кошт щотижня здавати ПЛР-тест

Якщо ти вчитель, то маєш теж вчитися, опановувати щось нове. Наприклад, той самий ТікТок. Я вважаю, що зараз кожен педагог повинен мати сторінку в Інстаграмі, щоб бути на одній хвилі з дітьми, – підкреслив пан Олександр.

Він додав, що кожен вчитель отримав від МОН академічну свободу, і ніхто не забороняє йому створювати будь-яку інтерактивну вправу на тій чи тій платформі. Найголовніше, щоб вона була ефективною:

Навчатися можна будь-де. Я спокійно можу проводити урок в коридорі, навіть у туалеті, на вулиці, у метро, автобусі тощо. Їдемо і навчаємось. Дітям не потрібно сидіти 45 хвилин за партою. Це минуле століття.

У ЯКОМУ ФОРМАТІ РОЗПОЧНЕТЬСЯ НАВЧАЛЬНИЙ РІК?


Президент Володимир Зеленський визнав, що країна поки не готова до прогресивного навчання на відстані, адже не всюди є якісне 3G- та 4G-покриття. Хоч на це виділялися мільйони. Наразі влада взялася поліпшити ситуацію з Інтернетом і розпочала із Закарпатської та Івано-Франківської областей, а на черзі – інші регіони, де є такі проблеми.

Я вважаю, що технічно ми ще не готові. Школа онлайн у нас проводилася по телевізору – і це була виключно наша ідея, пов’язана з тим, що у нас немає гарного Інтернету в усіх куточках України, – пояснив президент.

Тож аби не залишити дітей без знань, новий навчальний рік у вересні планують розпочати у звичному режимі. Але у фіналі все залежатиме від епідемічної ситуації. Сісти за парти особливо важливо для першачків. У київські школи їх наберуть, ймовірно, понад 30 000, однак їхнім батькам й досі не кажуть, чи вести дітей 1 вересня до школи.

Саме для перших класів це напрочуд важливо. Вони ще не знають, як це – бути у школі. І вчителі хочуть бачити очі дітей, а дітям потрібно побачити їхню першу вчительку, – зазначила Лариса Достав, директорка гімназії.

Читайте також:  Спеціально навчені патрульні працюватимуть у школах Івано-Франківська

За тиждень в Уряді обіцяють назвати схему, за якою розпочнеться новий навчальний рік.

Ми розробляємо механізми, правила, в який спосіб наші діти будуть навчатися: за яких умов вони будуть навчатися у звичайному режимі, за яких умов вони будуть навчатися у дистанційному режимі, як ми можемо поєднати ці два способи, – повідомив очільник МОЗ Максим Степанов.

Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко також пообіцяв: діти до школи підуть, але чи зможе весь клас одночасно навчатися, невідомо. Під питанням залишається й принцип поділу класу на групи та кількість змін, у які працюватиме школа.

Якщо, наприклад, у класі 30 дітей, то ми можемо поділити їх по 15 або по 10 осіб і забезпечити певну варіативність у тому, які групи дітей в які дні тижня навчаються. А інша група дітей, яка у цей час знаходиться вдома, працює з вчителем дистанційно – за тими ж темами. Потім вони міняються місцями, – запропонував варіант Володимир Божинський.

Точно відомо одне: грошей на підвищення зарплати вчителям, якщо ті працюватимуть у три зміни, немає. Та й педагоги не готові до цього.

Якщо ми будемо працювати за одним зі сценаріїв МОН – коли класи діляться на групи – то виходить, що вчитель повинен працювати за трьох. Я вважаю, що тоді вчителі просто підуть зі школи. Тому що працювати на халяву ніхто не буде, – наголосив Олександр Черкас.

Поки влада думає, фахівці радять дітям та батькам готуватися морально і технічно. Питання вибору ґаджета для навчання – це насамперед питання ціни. Не кожна родина може дозволити собі купити новий ноутбук за 100 доларів.

Джерело: ТСН Тиждень

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.