facebook

Рада не розглядатиме «мовний» законопроєкт Бужанського

Законопроєкт Максима Бужанського про державну мову в освітньому процесі не будуть розглядати в парламенті восени, а з початком навчального року він не матиме сенсу.
Про це 17 липня повідомила в ефірі «Радіо Свобода» заступниця голови фракції «Слуга Народу» Євгенія Кравчук, передає Громадське.



«Оскільки до осені він (проєкт закону Бужанського — ред.) втратить свою суть. Адже з першого вересня 2020 року російськомовні школи переходять на українську мову, тому цей закон не матиме сенсу і не буде виноситися на розгляд Верховної Ради», — переконує Кравчук.

Також, на її думку, рішення винести цей законопроєкт на розгляд Ради було помилкою.

«Взагалі шансів пройти у цього закону не було. Крім того, це перше читання. Навіть з точки зору регламенту і процедур він би не був прийнятий. Це зайвий раз виявився для наших опонентів з одного та з іншого боку подразнити суспільство. Ми, як комітет (з питань гуманітарної та інформаційної політики – ред.) рекомендували його відхилити», — зазначила депутатка.

Раніше народний депутат від «Слуги Народу» Максим Бужанський вніс у Раду законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо навчання державою мовою в закладах освіти». Його у парламенті хотіли розглянути цього тижня, але так і не зробили цього. 16 і 17 липня люди вийшли на протести проти законопроєкту Бужанського.

Документ передбачає скасування переходу російськомовних середніх класів на навчання українською з 1 вересня 2020 року. Натомість перехід мав би відбутися 1 вересня 2023 року.

Законопроєкт також зменшував об’єм української мови. Замість 80%, як це передбачено зараз, 20% — у п’ятому-восьмому класі, 40% — у дев’ятому, 60% — в старших класах.

Читайте також:  10 українців, які змусили світ говорити про Україну в 2016 році (ФОТО+ВІДЕО)

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.