facebook

Українцям почнуть платити “особливі” пенсії: кому розраховувати на підвищення

Повна або часткова втрата здоров’я дає людині право на отримання статусу непрацездатного (обмежено працездатного) і оформлення пенсії по інвалідності. При цьому період, в який була набута інвалідність — до прийняття на роботу, під час трудової діяльності або після її закінчення, — не грає ролі при призначенні пенсійних виплат.

Про це повідомляє Юридичний портал України.

ВІД ЧОГО ЗАЛЕЖИТЬ ПЕНСІЯ ПО ІНВАЛІДНОСТІ?


Процедура оформлення, розмір пенсії і тривалість виплат залежать від ступеня втрати працездатності (1, 2, 3 група) і причин інвалідності:

профзахворювання або трудове каліцтво
загальне захворювання (в т.ч. каліцтва, не пов’язані з роботою, інвалідність з дитинства)
ОФОРМЛЕННЯ ПЕНСІЇ ПО ІНВАЛІДНОСТІ
Оформлення, призначення і виплата пенсії українцям, інвалідність яких викликана професійним захворюванням або трудовим каліцтвом, проводиться відповідно до ЗУ «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності». Для інвалідів загального захворювання першої, другої і третьої групи пенсійні виплати призначаються за нормами Закону №1058-IV.

ЯКІ ДОКУМЕНТИ ПОТРІБНІ ДЛЯ ОФОРМЛЕННЯ ПЕНСІЇ ПО ІНВАЛІДНОСТІ?
Повний список документів на пенсію по інвалідності регламентований Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій. Закон передбачає єдиний перелік довідок та виписок, що подаються до Пенсійного фонду для оформлення пенсійних виплат інваліду 1, 2 або 3 групи. Для отримання пенсій інвалідам потрібно мати такі документи:

заява на пенсію по інвалідності
паспорт + ідентифікаційний код
виписка з акта огляду МСЕК
документи про стаж і зарплату
фотокартка (для видачі пенсійного посвідчення)
Для військовослужбовців строкової служби крім вищевказаних документів для призначення пенсії по інвалідності необхідно подати копію свідоцтва про хворобу, видану і завірену військовим комісаріатом за місцем зняття з військового обліку, або довідку військово-лікарської комісії. Якщо інвалідність настала після звільнення зі служби, то подається довідка військкомату про проходження військової служби із зазначенням дати призову, дати і підстави звільнення і висновок МСЕК про те, що інвалідність пов’язана з проходженням військової служби.

Читайте також:  “Будуть тільки знижуватися!”: Експерти дали невтішний прогноз про пенсії в Україні. Ситуація критична

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.