facebook

Дослідження показали, що оксфордська вакцина від Covid-19 дає результат

Вакцину виготовили з генетично сконструйованого вірусу, який викликає застуду у шимпанзе.



Вакцина від коронавірусу, розроблена Оксфордським університетом, викликає реакцію імунної системи. У її випробуванні взяли участь 1077 людей. Дослідження показало після ін’єкції антитіла й Т-клітини, які здатні боротися з коронавірусом. Про це пише ВВС.

Утім ще рано говорити, чи цього достатньо, аби забезпечити захист населення від пандемії коронавірусної інфекції.

Уряд Великої Британії вже замовив 100 мільйонів доз цієї вакцини. Вона називається ChAdOx1 nCoV-19. Вакцина виготовлена з генетично сконструйованого вірусу, який викликає застуду в шимпанзе. Його модефікували для того, щоб він не міг заражати людей, але був схожим на коронавірус.

Антитіла є лише частиною захисту від хвороби. Водночас Т-лімфоцити здатні визначати, які клітини були заражені і знищувати їх. Майже всі ефективні вакцини провокують реакцію антитіл й Т-лімфоцитів. Рівень Т-лімфоцитів досяг пікового значення через 14 днів після вакцинації, а рівень антитіл лишався на піку навіть через 28 днів. Однак ще зарано говорити, на який час вакцина може забезпечити імунітет.

Дослідження показало, що у 90% людей, які отримали щеплення, з’являлися антитіла після однієї дози.

Утім у вакцини є й побічна дія. У 70% учасників досліджень з’являлася температура або головний біль, які знімав парацетамол.

Читайте також:  Два вітаміни і цинк. Вчені назвали ефективні речовини для зміцнення імунітету

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.