facebook

Кравчук сказав, на що готовий піти заради миру на Донбасі

Перший президент України Леонід Кравчук заради миру на Донбасі готовий вести діалог з представниками окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО). За словами Кравчука, не можна домогтися миру, ні з ким не розмовляючи.



Про це він сказав в ефірі каналу Україна 24.

Є люди, які можуть бути учасниками переговорів. Скажімо, Офіс президента підписує указ про призначення на посаду в Мінську групу Фокіна. Він і запрошує, і може говорити про те, чого вони (сепаратисти – ред.) насправді хочуть”, – сказав Кравчук.

Він також нагадав, що вже виступав зі зверненням до представників ОРДЛО:

“Коли починалися ці події, я на одному з телеканалів звернувся до ватажків Луганської та Донецької областей з проханням: будь ласка, підготуйте письмово пропозиції, що ви хочете мати на території цих районів – чи це особливий статус, автономія, ознаки державності, напишіть, на які кроки ви могли б піти заради компромісу. Жодної відповіді я не отримав. Якщо їх запросять до Києва – вони не приїдуть, а ми й не запрошували”.

За словами першого президента, якщо шукати шляхи вирішення проблеми – треба “вести розмову, домовлятися, крок за кроком”.

Якщо ми хочемо чогось досягти, хочемо миру на Донбасі – як можна домогтися миру, ні з ким не розмовляючи?! Прийдуть сили ООН, ОБСЄ, поставлять своїх військових, одягнуть білі каски, і все? Не буде такого”, – підкреслив він.

Також він додав: “Я говорю не про прямі переговори з ватажками, щоб було ясніше… Є там люди, які не зав’язані, скажімо, чисто на політичних питаннях, можливо, є вчені, можливо, є інші – і з тієї, і з нашої сторони почати говорити на цьому рівні. Щоб це відразу не виглядало, як державний рівень. І коли вони напишуть якусь дорожню карту, і цю карту погодять з Києвом,і з тими регіонами, звідки вони прийшли, тоді можна ставити питання про більш високий рівень зустрічей для прийняття остаточного рішення. Зараз йде питання про з’ясування точних позицій і кроків”.

Читайте також:  Антимонопольний комітет змусив “Київстар” значно знизити тарифи на мобільний зв’язок

При цьому Кравчук уточнив, що готовий говорити з ким завгодно, але ніколи не підпише документи, які шкодять Україні.

“Ультра-патріоти, які мене критикують за те, що я з кимось говорю, вже підписали Мінські домовленості, де до нинішнього часу ми не можемо зайняти точні і ясні позиції”, – заявив він.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.