facebook

Країни-члени ЄС домовилися про розподіл 60 тисяч біженців

Розподіл біженців відбуватиметься на добровільних засадах.

1644837


Країни-члени ЄС домовились розподілити між собою загалом 60 тисяч біженців, які прибули чи прибудуть до Європи. Відповідне рішення було прийнято вночі на п’ятницю, 26 червня, під час саміту глав держав та лідерів Євросоюзу в Брюсселі, повідомляє інформагенція dpa. Згідно з повідомленням, розподіл біженців відбуватиметься на добровільних засадах.

Повідомляється, що перерозподіл зачепить насамперед біженців, які прибули до Італії та Греції. За задумом, на розподіл 40 тисяч біженців піде два роки. Крім того, країни ЄС домовилися розподілити згодом ще 20 тисяч біженців, які, за оцінками, прибудуть до Європи.

Утім, деталі самого механізму розподілу ще не узгодили – це має відбутися у липні поточного року. Невідомо також, коли саме почнеться розподіл. З дипломатичних кіл у Брюсселі відомо, що це мало б початися щонайраніше наприкінці літа. Доти в Італії та Греції мають спорудити та облаштувати центри для прийому та тимчасового перебування біженців. Там їх реєструватимуть, ідентифікуватимуть, а вже тоді розподілятимуть між країнами-членами ЄС.

Заклики до солідарності

Голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, своєю чергою, звернувся з закликом до країн-членів ЄС продемонструвати солідарність у питанні прийому біженців. Це робиться, на його думку, з метою “разом узятися за проблему біженців в Європі, а не перекласти ввесь тягар на греків, італійців та мальтійців”. Як відомо, саме до цих країн прибуває найбільша кількість біженців Середземним морем з Північної Африки.

Юнкер також наголосив, що Єврокомісія продовжує наполягати на введені квот на прийом біженців, які б дозволили розподіляти переселенців між країнами Євросоюзу. Під час саміту в четвер ця пропозиція в черговий раз не знайшла достатньої кількості прихильників серед лідерів держав і урядів ЄС, тож її відхилили.

Читайте також:  Астролог попередила про масові "прильоти" у двох великих містах

Голова Європейської Ради Дональд Туск зазначив: “Солідарність без готовності до жертв – лицемірство”. Водночас Туск додав, що слід робити більше для протидії нелегальній міграції в ЄС. “Для всіх, хто не є законним кандидатом на отримання притулку, немає гарантії, що вони залишаться в Європі”, – додав Туск.

Натомість федеральна канцлерка Німеччини Анґела Меркель виступила з вимогою “рішучою боротьби з причинами міграції”. За її словами, проблема міграції стала найбільшим викликом для європейської політики за увесь час її перебування на посаді голови уряду ФРН, цитує Меркель Reuters. Водночас Меркель застерігає від напруги у відносинах між країнами-членами ЄС через політику щодо біженців. “Ми не можемо дозволити собі цього в Європі”, – виснувала вона.

З розподілом згодні не всі

Попри досягнуті домовленості, в ЄС немає одностайності в питаннях політики щодо біженців. Так, приміром, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан написав в листі до Європарламенту та Єврокомісії, що Будаперш волів би, щоб біженців і надалі відряджали до тих країн ЄС, до яких вони вперше прибули. Про це у четвер, 25 червня, сказав глава канцелярії угорського прем’єра, слова якого наводить агенція dpa. За даними агенції Reuters, на саміті в четвер лідери держав і урядів ЄС вирішили, що Угорщина та Болгарія додатково біженців не прийматимуть. Виняток становитиме і Великобританія.

Джерело: Українська служба DW

Шукайте деталі в групі Facebook