facebook

Греція вимагає від Німеччини 9 мільярдів євро за Першу світову війну

До цього казначейство Греції підрахувало розмір репарацій за Другу світову війну.

1644822



Головне фінансове управління Греції (казначейство) оцінює в 9 мільярдів євро німецький борг Афінам за збиток, завданий в роки Першої світової війни; дані були наведені на парламентській комісії з встановлення розміру німецьких репарацій. До цього казначейство підрахувало розмір репарацій за Другу світову війну.

Згідно з архівними даними, борг Німеччини з Першої світової війни оцінюється в 486 мільйонів євро, або в сьогоднішніх цінах в 9 мільярдів євро, повідомила представник спеціальної робочої групи казначейства.

Із загальної суми збитку Греції було виплачено всього 1,5%, оскільки Німеччина перестала платити після конференції в Лозанні, де рішення приймали “великі держави”.

Проте Греція не підписувала рішень і вважає, що її претензії залишаються чинними. Говорячи про борги на користь фізичних осіб, представник казначейства повідомила, що їм виплачено було 47 мільйонів марок з 120 мільйонів марок збитку, який був затверджений (у цінах 1952 року).

Президент Асоціації нащадків жертв голокосту Маріос Сусіс в ході засідання сказав, що за Голокост несе спільну відповідальність Німеччина, а не тільки нацисти. Голова парламенту Зої Константопулу заявила, що ці злочини були скоєні через сліпу дисципліну.

“Треба пам’ятати, що в той час дисципліну намагалися нав’язати як загальноєвропейську цінність”, – сказала вона.

Греція домагається відшкодування збитку за зруйновану під час німецької окупації 1941-1944 років інфраструктуру та повернення примусово взятої так званої окупаційної позики. За даними казначейства Греції, Німеччина повинна виплатити від 278 до 340 мільярдів євро військових репарацій за збиток, завданий економіці країни під час окупації в 1941-1944 роках, і за примусову “окупаційну” позику. Німеччина відкидає всі вимоги Афін.

Читайте також:  Поки п’яна мати спала з шостого поверху випала трирічна дівчинка: дитина у важкому стані

Шукайте деталі в групі Facebook