facebook

Україну проігнорували: Білорусь передала Росії вагнерівців, що воювали на Донбасі

Білорусь передала Росії затриманих членів приватної військової компанії “Вагнер”, в тому числі і тих, які воювали на Донбасі. Всі вони вже перебувають на території країни.



Як повідомляється на сайті російської Генеральної прокуратури, йдеться про 32 громадян РФ. Ще один залишився в Білорусі, оскільки він має білоруське громадянство.

“Передача вказаних осіб здійснена в суворій відповідності з нормами міжнародного права і національного законодавства Російської Федерації і Республіки Білорусь, в тісній взаємодії органів прокуратури наших країн. Компетентні органи Російської Федерації продовжать розбиратися з ситуацією, що склалася навколо цих громадян”, – заявили в Генпрокуратурі.

У Міністерстві закордонних справ України заявили, що президент Білорусі Олександр Лукашенко таким чином зробив вибір на користь Росії.

“Білорусь є учасницею так званої Мінської конвенції про правову допомогу у кримінальних справах.. Наскільки мені відомо, українська сторона передала відповідні документи на розгляд білоруської сторони – і на підставі цих документів мала бути почата перевірка наявності або відсутності підстав для екстрадиції”, – зазначив заступник голови МЗС Євген Єнін.

Також в повідомленні на сайті МЗС сказано, що Мінську були надані докази участі 28 найманців ПВК “Вагнер” в терористичній діяльності, які були викладені в запитах на видачу їх Україні.

Зі свого боку в Офісі президента зазначили, що очікували від Білорусі більше юридично коректного і зваженого рішення.

“Україна з жалем приймає рішення Республіки Білорусь передати Росії раніше затриману групу осіб, які належать до ПВК” Вагнер “. Українська сторона очікувала більш юридично коректного і зваженого рішення”, – йдеться в заяві.

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данилов вважає, що таке рішення влади Білорусі негативно позначиться на відносинах двох країн.

Читайте також:  Скрєпа відлетіла: російська парочка зробила ЦЕ на публіці

“На жаль, влада Білорусі прийняли не правове рішення, яке не відповідає духу двосторонніх взаємин, і є недружнім кроком щодо України”, – зазначив він.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.