facebook

Українці! Ви достеменно приречені за кордоном «мити толчок»?

Я вже не дописую так багато як торік чи позаторік, але інколи трапляється, крім того мої старі пости ще гуляють інтернетом. Цікаво читати під ними коменти. І доходити різних висновків.



Наприклад майже завжди трапляються всезнайки і їх не аж так мало, які заявляють, що цей Пшемислав Ліс-Маркєвіч то насправді фейковий персонаж, бо це на сто відсотків псевдопатріот з України, що приїхав до Польщі «мити толчок» (цитата) і видає себе за хтозна кого. І це пишуть українці, не поляки, бо поляки моїх постів українською не читають і не коментують.

Мене здивувало, що моя українська мова на рівні роботяги, що миє толчок, але що ж … Не дотягаю я до рівня красномовних жителів України.

У Польщі жоден притомний поляк не скаже, що у нас українці «миють толчок», бо всі знають, як воно є насправді. Коли живеш у такому місті як Познань, то не проживеш дня без українців, бо навіть якщо не вийдеш з хати, то тобі український водій привезе їжу.

Я знаю в Польщі особисто десятки, як не сотні українців, і ніхто з них не прибирає сортирів. Це програмісти, учителі, лікарі, художники (оперні співаки, музиканти), офіціанти, водії, продавці.

Українці в Польщі рідко (а мабуть узагалі) не миють толчків і це можна дуже просто пояснити. Я маю знайомого, який працює бригадиром у великій польській компанії «Імпель». Вони прибирають великі будівлі, готелі, промислові заводи, суди. Він каже, що вони майже не працевлаштовують українців, бо українці не можуть заробляти так мало, як вони платять. Через дуже низькі зарплати у них працюють лише молоді люди, які живуть з батьками, але не в Познані, але в навколишніх селах (до 30 кілометрів). Якщо український трудовий мігрант живе і працює в Польщі сам, то зазвичай в Україні має сім’ю, яку утримує, не може він заробляти 1500 злотих. А якщо в Познані живе сім’я (чоловік, жінка, діти), то вони платять за житло 2000 злотих. Не можуть заробляти копійчин. Тому мусять знайти собі кращу роботу, ніж «прибиральник толчка». Напевне деякі українці їх прибирають, але я пишу про масштаб, про загал.

Читайте також:  Цільова мобілізація: кого вона стосується, і до яких робіт залучають українців

Деякі українці! Якщо ви вже з українськомовного поляка (що має п’ять вищих освіт, в тому числі диплом магістра української філології) зробили заробітчанина з України, що миє толчок, то ви задумайтеся, чи ви взагалі здорові на голову. Такий ви даєте бонус іноземцю, що полюбив вашу мову та культуру? Поляки вас не називають «прибиральниками толчків», бо ж ми бачимо, ким ви працюєте, а ви самі себе так називаєте? Коли вже викинете свій комплекс меншовартості на смітник історії? Невже ви ще не допетрали, що з вашою культурною та цивілізаційною спадщиною у вас немає приводу комплексувати? Ви читайте більше вашої літератури. Ходіть (після карантину) до ваших чудових театрів на хороші вистави українського мистецтва. Ознайомтеся зі своїм живописом та композиторами. Скільки ще вам можна торочити, що ви від інших центральних європейців (поляків, литовців, словаків, чехів) не відрізняєтеся? Скільки ще я маю свій бідний язик мозолити? Усе марно … Але гаразд, немає часу, іду мити толчок.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.