facebook

Відніматимуть із зарплати: у Раді придумали, як боротися з боржниками за комуналку. Відео

На сьогодні борг українців за комунальні послуги понад 29 мільярдів гривень. Це без врахування несплат за електрику та газ. Однак, у парламенті вже лежить законопроєкт, згідно з яким у боржників із зарплати списуватимуть 25% на виплату заборгованості або ж заарештують майно.

Про це йдеться у сюжеті ТСН.

Мешканка Києва Жанна Яременко розповіла, що має несплачені рахунки за квартиру в Мукачевому. Здавала її в оренду. Квартиранти й залишили з боргами у 18 тисяч гривень. Тепер на її квартиру, машину, та всю приватну власність накладений арешт.

“Вони далі мені рахують борг. Я зв’язалась з державним виконавцем, в кого справа, він відправив мені справу. В принципі, суд пройшов без мене. Мене на суді не треба, вони мають повноваження не викликати людей до суду і накладати арешт на все майно і всі рахунки”, – зазначила жінка.

Подібна законодавча ініціатива вкрай необхідна, кажуть в профільному міністерстві.

“Нам сподіватися на те, що будуть вчасно відремонтовані теплові мережі або мережі водопостачання, або вжиті заходи більш енергозберігаючого обладнання запровадження, у нас таких сподівань нема. Бо досить велика заборгованість у певної категорії споживачів”, – пояснила заступниця міністра розвитку громад та територій України Наталія Хоцянівська.

Відтак, якщо сьогодні ви боржник і тривалий час не сплачуєте за комунальні послуги, виконавча служба, як це трапилось у випадку Жанни Яременко, може претендувати на ваше майно. Натомість законопроєкт дає можливість врегулювати цю ситуацію, каже ініціатор документу.

“Реструктуризація на сьогодні не є основною, тобто основою тих договорів. Якщо буде ухвалено цей законопроєкт, то вона буде обов’язковою як елемент захисту громадян перед якимись послугонадавачами”, – пояснив народний депутат Михайло Лаб.

Тому, у разі прийняття документа як норми, працюватиме цей механізм таким чином:

“Передбачено, що не більше ніж всі платежі. Тобто, це твоя комуналка в цьому місяці, плюс боргові зобов’язання з реструктуризацією максимум на 60 місяців, не перевищуватимуть 25%. Тобто 1/4 твого заробітку, якщо ти працездатна особа, або 20% від твого пенсійного забезпечення”, – роз’яснив правозахисник Богдан Кушнір.

Наголошується, що якщо не вклались у 60 місяців, договір про реструктуризацію боргу автоматично подовжиться. Це якщо ви сумлінно віддаєте несплати. В іншому випадку виконавча служба до вас добереться.

Читайте також:  У Франківську за борги продають приміщення торгових центрів по вулиці Мазепи

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.